Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Krásy malinkatého ostrova Ko Phayam

Krásy malinkatého ostrova Ko Phayam
Ko Phayam | zdroj: guardian.co.uk

Kvalitní pláže, klid, minimum turistů, korálové útesy, ubytování na pláži, kešu stromy, domácí prostředí, žádná auta.

A jen asi stovka místních obyvatel. Objevili jsme nádherný ostrov, kde se člověk může cítit jako v ráji a nechce odsud jen tak odejít. Na pidi ostrov, nacházející se přibližně hodinu od thajského přístavního města Ranong, jsme se dostali poměrně náhodou, ale o to větší to pro nás bylo překvapení!

Ostrůvek je možné projít pěšky během jednoho dne. K zapůjčení tu jsou i motorky nebo kola, ale je dobré se o nich alespoň jeden den dopředu informovat. Případně můžete využít služeb místních „mototaxíků“, což je po pěstování oříšků kešu, snad druhá nejčastější práce místních obyvatel. A že jich tu není mnoho! Na celém ostrově žije asi jen stovka obyvatel, kteří žijí především v jediné vesnici na ostrově. Ve vesnici je k dispozici několik obchodů, restaurací, klinika a molo, které udržuje kontakt s okolním světem.

Celý ostrov lemují útulné cestičky.
Celý ostrov lemují útulné cestičky.

Pro nás, turisty, kteří nejsou příliš zastánci davového turismu a hotelových komplexů, je tento ostrov skutečným pohlazením po duši. Také fakt, že na ostrově se nevyskytuje žádné auto, romantický podtext ještě zdůrazňuje.

Ostrov je dobré navštívit v období od podzimu do pozdního jara. Možnost zůstat tu i nadále samozřejmě je, jen musíte počítat s příchodem období dešťů. V období dešťů bývá i většina místních restaurací uzavřena.

Místní školní hřiště.
Místní školní hřiště.

My jsme si ubytování na ostrově předem nezamlouvali, a přesto jsme měli hned na první pokus štěstí. Po vylodění na ostrově jsme se s místními mototaxikáři domluvili odvezení do námi náhodně vybraného ubytování. Mototaxikáři dali naše krosny na motorku mezi své nohy, my jsme si následně sedli za našeho řidiče a všechny tři plně naložené mototaxíky vyjely směr ubytování. Cestou jsme se kochali skutečně nádherným ostrůvkem, který měl být našim domovem na posledních pár dnů v Thajsku.

Prozatím nejedlé kešu.
Prozatím nejedlé kešu.

Měli jsme štěstí! U ubytování nás přivítala milá a dobře anglicky mluvící Thajka, která nám nabídla nádherný bungalov za 1100 B/noc/3osoby. Pláž jsme měli hned před bungalovem, kolem nás byly rozmístěné palmy, houpací síť přímo při vstupu do našeho bungalovu, ale i na pláži. Co více si přát?

Náš útulný domov na pár dnů.
Náš útulný domov na pár dnů.

Na ostrově můžete relaxovat, procházet se, opalovat se, vzít si hodiny potápění či jen tak šnorchlovat a obdivovat podmořský svět. Pobřeží je omýváno poměrně klidnými vlnami, které vybízí i k jízdě na prkně.

Většina místních ubytovacích zařízení má i vlastní připojení k internetu. Ve vesnici, podél pláží, ale i ve vnitrozemí ostrůvku se různě vyskytují restaurace a jiné druhy občerstvení. Na tomto ostrůvku není kam spěchat, tedy si pěkně v klidu dopřejte čas. Postupně si obejdete pár těchto místních restaurací, ochutnejte pivo Chang nebo svěží ovocný shake, který připraví ze 100% čerstvých surovin, a to přímo před vašim zrakem.

Čerstvý shake - dokonalé osvěžení.
Čerstvý shake - dokonalé osvěžení.

Budete-li se procházet vnitrozemím ostrova, zkuste se porozhlédnout i mimo vytyčenou cestu. Možná budete mít štěstí a uvidíte, nebo spíš uslyšíte, zoborožce nebo opičku makak. Na ostrově se pohybuje i velké množství psů, ale ty jsou poměrně dosti přátelští, tedy se není čeho obávat.

Popularita tohoto nádherného a malého ostrova, ležícího v moře nedaleko Bharmy, postupně stoupá. Máte-li zájem spatřit ještě klidný ostrov, na kterém se netlačí turisté, zkuste si Ko Phayam zařadit do svých dalších cestovatelských destinací.

Nádherné písčité pláže bez lidí.
Nádherné písčité pláže bez lidí.

AUTOR: Markéta Pokorná

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma