Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kouzelný čas Vánoc v romantickém Sasku

Kouzelný čas Vánoc v romantickém Sasku
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Pro mnohé z nás jsou Vánoce nejkrásnějším obdobím v roce. Jsou plné tajemství a melancholie. Jako světelný řetěz se táhnou události saského adventního kalendáře, mezi které patří zpěv koled v kostelech a na náměstích, mše a vánoční trhy.

Vánoční trhy v Sasku lákají svými slavnostně vyzdobenými a osvětlenými uličkami. Tradice vánočních svátků a zvyků v Sasku, které se zde udržují po staletí, jsou velmi živé i v současnosti. Pro své vánoční rituály je známá oblast Krušných hor (Erzgebirge), ve které vládne jedinečná tradice uměleckého řemesla. Vyrábí se zde dřevěné hračky. Živý příběh můžete zažít v seiffenském Muzeu hraček, kde si prohlédnete mimo jiné světlonoše v podobě andělů a havířů, voňavé kouřící mužíky a louskáčky na ořechy.

Ústředním tématem krušnohorských Vánoc se stala oslava světla jako podobenství zbožnosti a znovuzrození po vykonané práci. Emocionálně vyhraněný vztah ke světlu měl havíř. Bylo totiž nejen zdrojem osvětlení při jeho nebezpečné práci pod zemí, ale také symbolem štěstí a života. V krušnohorských kostelech sloužily už v 17. století jako oltářní svícny cínové figury havířů nesoucích svíce. Za návštěvu také stojí skanzen v Saigerhütte-Olbernhau nebo takzvaná továrna na sny, kterou naleznete v Annaberg-Buchholz.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

V Krušnohoří se každoročně konají tradiční vánoční hody Neinerlaa. Jedná se o tradiční štědrovečerní jídlo hornických rodin. Většinou se skládá z devíti různých jídel, které symbolizují vzpomínky a žádosti o zdraví, peníze a lásku. Pořadí pokrmů je v každém regionu odlišné. Patří mezi ně luštěniny, klobásy, zelí, ryby, bramborový salát, vepřová pečeně s knedlíkem, chléb, mléko a sušené švestky. Přijeďte si do Saska vychutnat pravou tradiční vánoční atmosféru.

Více informací naleznete zde:

http://www.sachsen-tourismus.de/

http://www.germany.travel/cz/

http://www.spielzeugmuseum-seiffen.de/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma