Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kdo spasí lázně Kyselka?

Kdo spasí lázně Kyselka?
Kdo spasí lázně? | zdroj: Archiv města

Místo, kde se rodí Mattoniho minerálka, chátrá. Je to problém trvající již delší dobu. Budova z 10. století se v současnosti nachází ve fázi zániku.

Lázně Kyselka. V poslední době dosti diskutované téma. Dnes a denně se setkávám s nesouhlasem občanů o osudu lázní. Všemožně se toto místo snaží podpořit a přimět majitele, aby historickému místu navrátil tvář.
 
Foto: Ondřej Synek
Foto: Ondřej Synek

Jednou z aktivit je petice za záchranu lázní Kyselka. Svým podpisem může přispět každý. Mezi požadavky petice patří snaha o vyvlastnění lázní současnému majiteli CTS DUO, která prokazatelně zanedbala údržbu a nadále přihlíží devastaci památkově chráněného objektu. V dalším bodě petice občané vyzývají Karlovarské minerální vody, a.s., aby investovaly finanční prostředky v minimálně stejné hodnotně, jako je hodnota jejich barokního sídla v Praze.

Petice také mimo jiné požaduje po Ministerstvu kultury a Národním památkovém ústavu, aby učinilo potřebné kroky pro záchranu a zastavení devastace lázní.

Detail jedné z budou lázní Kyselka
Detail jedné z budou lázní Kyselka

V nedávné době také probíhala kampaň v Praze. Jednalo se o jednu z kampaní památkové asociace ASORKD (Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR). Asociace zakoupila reklamní plochu na třech tramvajích, kde výstižným názvem bylo psáno: "Zde se těží minerálka Mattoni.“ Tato kampaň však u soudu neuspěla..

Transparent na podporu lázní Kyselka, který vozily tramvaje v Praze.
Transparent na podporu lázní Kyselka, který vozily tramvaje v Praze.

Aktivity občanů, které dokazují, že jim osud lázní není lhostejný, jsou i fotografie, které nepotřebují komentář.

Foto: Tomáš Lněnička
Foto: Tomáš Lněnička
Placky k dostání v Divadle Kámen v Praze za 35 Kč
Placky k dostání v Divadle Kámen v Praze za 35 Kč

Historie lázní                                                                                                                          

Lázně Kyselka se nachází v západních Čechách na pravém břehu řeky Ohře, přibližně 11 km odKarlových Varů. Ve středověku místo patřilo rodu Hrabišiců. První písemná zmínka pochází z roku 1522. Necelých 100 let po té, v roce 1614, bylo okolí pramene upraveno a označeno. Z počátku se za pití z těchto pramenů muselo platit, což bylo výsadou panstva a vyšších vrstev obyvatel. Až s rokem 1687 byl pramen dostupný všem zdarma.

Po historicky prvním chemickém rozboru pramene v roce 1724 dr. Fridrich Hofmann z Halleprohlásil:„Je s podivem, že se dosud Buková kyselka nevyváží. Vždyť kyselka má vynikající léčebné síly a vyrovná se vodám selterským a vřídlům anconským, ba snad je i předčí. V dobře uzavřených nádobách se hodí k rozesílání.“

A v roce 1796 již byla kyselka díky vývozu dostupná ve více městech. Oficiální název pramen získal v roce 1852 po řeckém králi, Ottovi I.

Roku 1867 si pramen pronajal Heinrich Mattoni (1830 -1910), schopný obchodník, který si vydělal tolik, že si mohl koupit celé panství lázní Kyselka. Rozvoj lázeňství se pozastavil mezi světovými válkami. Po roce 1945 byly lázně zestátněny a roku 1989 Kyselka ztrácí funkci lázní. V současné době větší část lázeňských budov patří společnosti CTS Duo s. r. o.

AUTOR: Barbora Huspeková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma