Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kde na Novém Zélandu můžete spatřit tučňáky ve volné přírodě

Kde na Novém Zélandu můžete spatřit tučňáky ve volné přírodě
zdroj: tisková zpráva

Na Novém Zélandu si přijdou na své jak vyznavači krásných přírodních scenérií, tak i milovníci divoké fauny, protože ač se to možná na první pohled nezdá, na Novém Zélandu se najdou zajímavá zvířata, která zde můžete pozorovat přímo v jejich přirozeném prostředí. A mezi ně patří i tučňáci.

Vidět tučňáky ve volné přírodě je opravdu skvělý zážitek, ale není to úplné snadné. Pokud nechcete využít některé z komerčních společností, můžete se vydat je hledat na vlastní pěst. Jelikož mají raději chladnější klima, najdete je především na Jižním ostrově. Na Novém Zélandu žijí tři druhy tučňáků – tučňáci nejmenší (tučňák modrý), tučňáci žlutoocí a tučňáci novozélandští.

Tučňáci nejmenší
Tučňáky nejmenší, kterým se také říká tučňák modrý díky modravému zbarvení na hlavě, zádech a křídlech, můžete pozorovat pouze za soumraku nebo v noci, protože ve dne jsou na moři či ve svém podzemním hnízdě. Jsou to pravděpodobně nejběžnější představitelé tučňáků, se kterými se můžete na Novém Zélandu setkat. Asi nejlepším místem pro pozorování tučňáků nejmenších je The Banks Peninsula, kde najdete největší pevninskou kolonii těchto roztomilých tvorů. Nachází se zde spoustu míst, odkud je můžete pozorovat v jejich přirozeném prostředí a to hezky zblízka. Pravděpodobně se s nimi setkáte i v přístavu Akaroa.

Další skvělou oblastí pro pozorování tučňáků a to jak nejmenších, tak žlutookokých, je městečko Oamaru, které je dokonce přezdíváno ,,Penguintown“. S nejvyšší pravděpodobností je zahlédnete po soumraku podél pobřeží, kam se vracejí po celodenním lovu v oceánu do svých hnízd. Milovníci tučňáků by neměli vynechat také Stewart Island, který je domovem různých druhů ptáků včetně tučňáků modrých a tučňáků žlutookých. Pokud se za soumraku budete potulovat kolem přístaviště v Obanu, máte nejlepší šanci tučňáky spatřit. Pokud toužíte kromě tučňáků vidět i jiné mořské živočichy jako jsou například delfíni, tuleni či velryby, vydejte se do Marlborough Sounds a při plavbě lodí po této nádherné oblasti mějte oči neustále otevřené. Malé hejno tučňáků modrých se za soumraku vydává i do Caroline Bay v Timaru, kde hnízdí podél pláže.

TIP: Vydejte se na zájezd na Nový Zéland a objevujte tuto krásnou zemi spolu s českým průvodcem žijícím přímo v destinaci.

Tučňáci žlutoocí
Velmi vzácné tučňáky žlutooké lze zahlédnout v oblasti Catlins a to zejména v oblasti kolem Nugget Poinut připlouvají před soumrakem ke břehu a šplhají do hnízd vysoko ve stráni. Běžně je můžete zahlédnout také v zátoce Curio Bay, kde bývají viděni rodiče vracející se ráno a večer na břeh, aby nakrmili svá mláďata. Důležité je respektovat značky, které uvádějí, jak velkou byste měli udržovat od tučňáků vzdálenost. Dále se nachází jižně od Dunedinu a na poloostrově Otago. Ideální doba k jejich pozorování nastává přibližně po třetí hodině odpoledně, kdy se vracejí na břeh po celodenním lovu, případně ráno kolem východu slunce, kdy se vydávají lovit. Tito tučňáci jsou velmi plaší a proto jsou na plážích, kde mají hnízdiště, vybudovány pozorovatelny a to v dostatečné vzdálenosti. Doporučuji si na pozorování vzít dalekohled. Pokud tučňáci žlutoocí zaregistrují lidskou přítomnost, zůstávají v moři, dokud není vzduch čistý.

zlutooky pinguin zdroj: tisková zpráva

Tučňáci novozélandští
Posledním a také velmi ohroženým druhem je tučňák novozélandský, kterého lze spatřit pouze v jihozápadní části Jižního ostrova. Jedná se o druhý nejvzácnější druh tučňáka na světě. Většinu svého života stráví v oceánu, ale každoročně se vrací mezi červencem a začátkem prosince do pobřežního deštného pralesa poblíž jezera Moeraki.

Osvědčené postupy pro pozorování tučňáků na Novém Zélandu
Sledování tučňáků je zábavné, ale pro tučňáky už tolik ne, pokud se jim dostanete do cesty. Abyste nenarušili jejich přirozené návyky a měli lepší zážitek z jejich sledování, doporučuji několik osvědčených postupů pro jejich pozorování:

Udržujte dostatečnou vzdálenost - dovolte tučňákům, aby se chovali přirozeně tím, že nevstoupíte mezi ně a jejich hnízdiště.. Zejména tučňáci žlutoocí jsou plachtí a nelíbí se jim, když se k nim moc přibližujete.

DSC05316 zdroj: tisková zpráva

Nesviťte na tučňáky – modří tučňáci se sice pozorují při západu slunce, ale vyvarujte se toho, aby na ně svítilo bílé světlo nebo používaly blesky fotoaparátu.

Respektujte překážky - jsou zavedeny bariéry, které lidem brání v tom dostat se příliš blízko hnízdění. Sledujte tučňáky zpoza těchto bariér, pokud nějaké jsou.

Zvažte prohlídku – organizované prohlídky na Novém Zélandu berou často v potaz i ty nejlepší zájmy tučňáků, takže se jedná o skvělý způsob, jak udržet pozorování tučňáků zodpovědným a zároveň zvyšovat své šance na jejich spatření. Podívejte se na prohlídky, které se podílejí na ochraně tučňáků.

Zdroje:
Inzerce