Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Kam, kdy a za kolik? Levné cestování stojí váš čas. Ale vyplatí se!

Kam, kdy a za kolik? Levné cestování stojí váš čas. Ale vyplatí se!
zdroj: tisková zpráva

„Nebaví mě trávit čas doma a chci cestovat!“ To je hlavní motto velké většiny vysokoškolských studentů.

V době, kdy letenky po Evropě stály i jednu korunu, byla jasnou volbou tato akce. Proto se asi většina „zcestovalců“ podívala do Birminghamu, East Midlands, Girony u Barcelony či na vůbec nejproklamovanější a nejčastější Frankfurt Hahn. Od doby, co Ryan Air jednak odešel z Prahy, jednak extrémně zvýšil poplatky za platbu, administrativu či zavazadla, to chce již jistý kumšt najít dobrou akci. „Kamkoliv po pevninské Evropě se dá stále dostat v podstatě do 100 €, záleží jen na pohotovosti a flexibilitě,“ říká Petr Brabec z cestovní agentury Brabec, který se již několik let specializuje na osobní vyhledávání a zařizování právě levných letenek.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Paříž, Řím, Barcelona, to jsou nejčastější místa, která vyvstanou každému na mysl, když se řekne, kam bych chtěl zítra odjet na víkend. Proč se ale kodrcat desítky hodin autobusem jako v porevolučních letech, jestliže existuje pohodlnější možnost přepravy a obvykle také levnější. Low-cost aerolinky jsou pouze jedna možnost. „Low-costy jsou stále nízkonákladové, jak tkví v jejich názvu, ale jejich ceny obvykle již nekopírují staré pořádky, tedy být nejlevnější na trhu. Naopak většina nejznámějších low-costů těží z toho, že si většina lidí myslí, že právě ony musí mít vždy nejlevnější letenku,“ říká Brabec.

Pro ověření jsme se podívali na jednu z nejvytíženějších linek mezi Prahou a Paříží, kterou provozují jednak České Aerolinie, Air France, ale také low-cost Easy Jet a polo-low-cost Smart Wings. Pokud si pořídíte letenku velmi dopředu, od Easy Jetu je stále nepřekonatelně nejlevnější, ale pokud chcete letět už za dva týdny, narazíte a můžete zbytečně vyhodit peníze oknem či spíše „gatem“. Air France v kombinaci s ČSA má v nabídce letenku 24.2. - 26.2. za 4 260 Kč, a to se zavazadly, naopak Easy Jet ve stejném datu za 6 193 Kč, v ceně navíc nejsou zavazadla.

„Toto není náhoda,“ reaguje provozovatel cestovní agentury Brabec a pokračuje: „Trh se změnil. Velké aerolinky přečkaly konkurenční ceny hluboko pod náklady a nyní low-costy válcují vlastními akcemi pro odlety za pár dnů či týdnů. Jejich problémem však stále zůstává, že nejsou schopny těmito akcemi oslovit internetovou generaci, protože téměř nikdo by nepředpokládal nižší cenu u ČSA oproti například Wizz Airu, takže se na jejich web ani nepodívá.“

Lidé jsou vděčni za osobní přístup

Nejlevněji se stále budete po Evropě pohybovat díky nízkonákladovým aerolinkám, avšak musíte reagovat na jejich akce pružně a využívat i nepříliš vhodné termíny. Naopak pokud chcete vidět Řím, Paříž na víkend již stejný měsíc, nízkou cenu neočekávejte a zejména kontrolujte všechny kanály.

„My například máme facebookový profil, kam všechny aktuální akce zveřejňujeme. Vím, že takto funguje mnoho dalších serverů. Především je vhodné nebrat vše po prvním vyhledání, ale zkusit i jiné vyhledávače nebo oslovit prodejce přímo po emailu či telefonu.

Hlavně proto, že existuje mnoho low-costů, které v základních vyhledávačích nenajdete, to se týká třeba Itálie. Když ale odbočím od tématu, u dálkových letů do USA či Asie, kde je mnoho přeletů, vám internetový vyhledávač v podstatě nikdy nenajde nejlevnější kombinaci,“ dodává Petr Brabec. Jehofacebooková stránka Letenky od Brabce přitom nemá přes 1000 fanoušků a Facebook mu prý generuje jen malé množství klientely. Lidé jsou však vděčni za osobní přístup a už zjistili, že vyhledávače cen nenajdou vždy tu nejlepší. Agentura může navíc častokrát paradoxně nabídnout letenku za lepší cenu, než se prodává přímo od společností.

Vysněná dovolená nemusí být pro už tak malý studentský rozpočet devastující. Stačí myslet dopředu, nebát se plánovat a doufat, že vám na poslední chvíli výlet nepřekazí něco neočekávaného. Ale i tak se dá vždy proti stornu, tedy zrušení letu, pojistit. Tento typ zabezpečení provozuje již mnoho pojišťoven. „Já si koupil letenku do Manchesteru půl roku dopředu od BMI. Viděl jsem fotbal v nedalekém Boltonu a se vším jsem se vešel do 3000 Kč. Sice jsem později zjistil, že mi výlet naruší páteční cvika, ale to jsem bravurně vyřešil tím, že jsem na ně prostě nešel,“ říká veselý student VŠE Václav Baumann, který využil služeb nepříliš známé aerolinky. Naše rada pro české cestovatele tedy zní: Hledejte pečlivě.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma