Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Jak se dělá kvalitní sníh

Jak se dělá kvalitní sníh
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Že je sníh zázračným produktem přírody, o tom není pochyb. „Zázračně“ vypadá i zrození krystalků sněhu technického – proud bílého zlata prýštící z mocného údu děla je svým způsobem fascinující, ale je to samozřejmě jenom fyzika.

 

Motiv perfektně upravených sjezdovek a šťastných lyžařů se na nás zubí snad z každého zimního prospektu. A přestože ranní manšestr je diktát dnešní pohodlné doby a sníh existnenční nutností každého areálu, je zřetelně cítit, že některá střediska jsou v tomto řemeslně puntičkářská a jiná docela ležérní.

Sníh jako div přírody

V čem je kouzlo dokonale upravené a zasněžené sjezdovky? Jde o proces proměny vody v drobné ledové krystalky. Voda z děla je pod tlakem rozprašována do vzduchu, kde přirozenou cestou zmrzne, ještě než dopadne na zem.

Klíčovou veličinou přitom není jen teplota vzduchu, nýbrž i jeho vlhkost. Jejich kombinace určuje, jak snadno a kvalitně budoucí krystalky zmrznou.

Platí, že čím nižší teplota a/nebo čím nižší vlhkost vzduchu, tím lépe. Je-li například -6 °C při 90% vlhkosti vzduchu, znamená to stejné podmínky pro výrobu sněhu jako při -2 °C a vlhkosti 20 %.

Vysvětlení tohoto jevu je celkem pochopitelné i selským rozumem – při nižší vlhkosti vzduch lépe odvádí z kapičky její vlhkost, a ta snáze vymrzne.

Sníh jako polotovar

Není snad lepší příklad než italský Kronplatz, že lidé vlastně technický sníh milují, ať si o něm myslí cokoliv. Před 20 lety měl poloviční návštěvnost a dnes – s technickým sněhem, kterým dennodenně přestříkávají sjezdovky – praská ve švech.

Při dnešním extrémním zatížení tratí je technický sníh nutný, protože přírodní není tak soudržný a snáze tvoří boule.

Je jasné, že technickým sněhem nemyslím hrbatou zledovatělou rohožku, ale tvrdší, rovný podklad, na němž je každé ráno čerstvě prokypřená, ztuhlá a vodivá přikrývka mixovaného sněhu.

Za jednu vteřinu může být na Kronplatzu vystříkáno až 1 200 l vody. Na tento jediný areál připadá celých 10 % jihotyrolské kapacity zasněžovacích systémů.

Sníh jako konkurenční boj

Zdejší pistéři přesně vědí, kolik sněhu potřebují vyrobit na tu kterou sjezdovku a bez ohledu na přírodní srážky tolik sněhu vyrobí (20 až 30 cm – modré sjezdovky, 60 až 70 cm – černá trať Sylvester, cca 100 cm – černá trať Hernegg).

Dokonce jsou rozmrzelí, pokud je přírodní sníh předběhne – ten je totiž podle nich nevhodný, dříve roztává, a rozbíjí tak pistu.

K tomu, aby pokryli více než 100 km svých tratí, potřebují dvakrát 4 dny non-stop zasněžování. Po prvních 4 dnech vyčerpají veškeré rezervoáry vody a musí počkat, až se zase naplní.

Pozoruhodné je, že Kronplatz je uskupením tří společností a každá z nich má trochu odlišnou zasněžovací taktiku, jinou „značku“ děl a zároveň je každá z nich přesvědčena, že „jejich“ sníh je lepší než ten u konkurence.

Proč ta sousedská rivalita? Protože podle počtu průchodů turnikety u „svých“ lanovek si rozdělí tržby za skipasy (platné přirozeně na celé hoře).

Zasněžovacím oříškem je jihozápadně orientovaná a nízko položená (1 113–1 620 m n. m.) černá trať Piculin s max. sklonem 70 %, která by bez zasněžování nebyla sjízdná nejspíš nikdy. Osobně její provoz považuju za jeden z důkazů, že když se chce, tak sníh může být bez ohledu na rentabilitu všude.

Sníh jako produkt

Sjezdovkové lyžaře nejvíce zajímá, co ze sněhu utvoří rolbista. Je všeobecně přijatou zásadou, že sjezdovky se upravují večer a v noci, nikoliv ráno.

Uválcovaný, nočním mrazem ztvrdlý sníh, který si několik hodin v klidu „odpočinul“, je totiž mnohem drživější. V němčině na to mají trefný výraz „griffig“.

Při ranní úpravě bude sníh mnohem méně soudržný a snáze začne tvořit hromady a následně boule. Koneckonců to známe, pokud přes noc napadne, jak se – navzdory rannímu rolbování (a vlastně právě proto) – sjezdovka boří a brzy drncá.

Na Kronplatzu s vědomím, že dělají pro lyžaře to nejlepší, nechávají případný noční poprašek ležet, aby neporušili ztuhlou kompaktní vrstvu pod ním. Pokud napadne více než 5–10 cm, sjezdovky nad ránem jen „projedou“ (= finišerem vytvoří varhánky).

Sníh jako led být nemá

Nejzásadnější „závadou“ na sjezdovce je zledovatělý sníh. Pokud se tak stane, není moc šancí to napravit – „rozbíjení“ ledu a smíchání se sněhem není až tak účinné.

Příčinou zledovatění může být přílišný obsah vody v technickém sněhu (o nechtěném úniku vody z děl ani nemluvě) anebo jarní roztávaní a zmrzání sněhu, čili jeho přirozená přeměna ve firn.

Velmi častým prohřeškem jsou i ledové „kamínky“. Ty jsou chybou snowmakera, který vyrobil příliš mokrý sníh, který až na zemi „zkameněl“ – drobounké kuličky ledu přitom ani fréza rolby nerozbije.

Jak by tedy „upravená“ sjezdovka neměla vypadat? Nesmí drncat při rychlejší jízdě, neměla by mít nejasně vymezený okraj tratě ani nerovnosti (a to ani na prudších tratích).

Zrno od plev se oddělí nejlépe při „těžkém“, zpravidla jarním počasí, kdy je úprava zničené a rozhrabané tratě opravdu fuškou.

Sníh jako byznys

Několik mrazivých dní rozhodují o miliónech EUR tržeb. Za jednu sezónu Kronplatz utratí za sníh 6 až 10 mil. EUR (vodu mají zdarma z řeky), přičemž sezónní tržby za skipasy činí cca 40 mil. EUR.

Ze 40 EUR, které dáte za jednodenní skipas, tak až 10 platíte za bílé zlato na sjezdovkách. Vedení areálu je přitom přesvědčeno, že to vlastně není tak moc – sezónní tržby celého regionu z lyžařského turismu dělají více než 200 mil. EUR, a v tom už se nějaký ten milión za jistotu sněhu docela ztrácí.

Čísla jsou výmluvná: návštěvnost Kronplatzu s plochou sjezdovek 460 ha je v průměru 10 600 osob/den, v hlavní sezóně pak 15 až 20 000 os./den, což je údajně mezní hodnota pro to, aby se lyžovalo „bez front“. V rekordním dni tu zaznamenali 25 000 os./den. Před dvaceti lety to byla v průměru jen polovina.

Sněhová děla

www. snow. cz


Vedle neocenitelných informací ze světa lyžování (vybavení a testy, technika jízdy, lyžařská střediska) najdete v každém čísle časopisu SNOW také skipas zdarma do českých i zahraničních středisek. Více informací na portálu www.snow.cz


Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma