Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Hochficht, jediná šumavská houpačka

Hochficht, jediná šumavská houpačka
zdroj: tisková zpráva

Hochficht je kvalitou, rozsahem i infrastrukturou pomyslnou špičkou dokonalosti lyžařského areálu, které lze ve středoevropských podmínkách dosáhnout.

Mezi šumavskými vrcholy Zwieselberg, Reischlberg a Hochficht se rozkládá malá lyžařská „houpačka“ s 20 km sjezdovek. Možná se v budoucnu dočkáme i zpřístupnění lanovkou z české strany z Nové Pece, které zatím brání ochrana přírody.

Hochficht není střediskem v pravém slova smyslu s městečkem na svém úpatí, jen lyžařským areálem s nutností většího či menšího dojíždění. Tvoří jej hlavně lehce členitý, středně strmý a jižně orientovaný  svah s převýšením 400 m (Hochficht), dále Reischlberg s jedním vlekem a protilehlý severní svah Zwieselberg s nadprůměrně širokou červeno-černou tratí a ještě modrou na jeho odvráceném úbočí. Všechny vrcholky jsou kompletně propojené do malé lyžařské houpačky. Hochficht tak působí skoro alpsky, v absolutních parametrech je ale stále relativně malým centrem (20 km sjezdovek).

Pojízdný koberec pro děti

Po jižním svahu Hochfichtu s expresní čtyřsedačkou stéká smíšeným lesem jemně terénně členitá, široká a akorátně červená pro pohodovou i rychlejší jízdu, jejíž alternativou je užší modrá, využívaná hlavně dětmi a školami. Ze sousedního Reischlbergu spadají kolem vleku poměrně užší tratě, zato na mýtině vedoucí od něj na úpatí Zwieselbergu vede pohodová modrá dálnice s vlekem.

V horní pasáži sjezdovky jezdí ještě zastřešený pojízdný koberec pro děti.Z vrcholu Zwieselbergu, kam stoupá 4sedačka, vedou zpět dvě sjezdovky – jedna dostatečně široká, postupně červenající a druhá širokánská, nejprve mírná, poté strmější až černá. Po odvráceném, jižním svahu stéká ještě oblíbená, pohodová a přehledná modrá dálnice se čtyřsedačkou.

Bezkontaktní skipas

Na většinu tratí Hochfichtu se dá vyjet pohodlnými 4sedačkovými lanovkami, skipas není třeba tahat z kapsy (je bezkontaktní) a velmi příjemné a kapacitní je i zázemí restaurací. Hlavní, bezplatné parkoviště leží pod 4sedačkou na Hochficht a je přístupné a dobře značené z obce Pfaffetschlag. Druhé parkoviště je u 4sedačky z jižní strany na Zwieselbergu. WC je k dispozici snad na všech stanicích lanovek.

Hochficht je parádním „rodinným“ areálem v šumavských poměrech s kompletním rozptylem obtížností sjezdovek a kvalitním zázemím. Chybí mu jen opravdu strmá, delší černá trať. Ceny skipasů jsou těsně pod alpským standardem a převyšují i nejdražší české – úroveň areálu tomu ale odpovídá a zájem o Hochficht, dopravně hůře dostupný, to také nijak nepoznamenává.

Není divu, že české obce na břehu Lipna neúnavně prosazují přibližovací lanovku ze severu z Nové Pece, která by do nich spolu s mezinárodním lyžařským areálem přilákala hosty. Letos v lednu však opět narazily, lanovku zamítlo ministerstvo životního prostředí, nicméně v územním plánu kraje zůstává.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma