Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Hoa Lu – město, kde se začaly psát dějiny vietnamského státu

Hoa Lu – město, kde se začaly psát dějiny vietnamského státu
Vstup do areálu chrámu Dinh Tien Hoang a sousední hora Ma Yen | zdroj: tisková zpráva

Zhruba 90 km jižně od Hanoje se rozkládá provincie Ninh Binh. Provincie se proslavila především malebnými oblastmi vápencových hor a rýžových polí, kolem kterých lze proplouvat na lodičkách. Ve zdejší krasové krajině se ale neukrývají jen zajímavá zákoutí a jeskyně, ale i několik kulturně-historických památek. Bezesporu tou nejvýznamnější památkou je Hoa Lu – první vietnamské hlavního město.

Starobylé město Hoa Lu najdete asi 2 km severně od ceněného krasového komplexu Trang An. Město založené v roce 968 císařem Dinh Tien Hoang obklopují zelení porostlé vápencové kopce, které městu zajišťovaly přirozenou ochranu před nepřáteli. Hoa Lu sice sloužilo jako sídlo vietnamských císařů jen 42 let, ale během této doby se zde udály významné historické události. Právě zde se začaly psát dějiny prvních feudálních vietnamských států vedených dynastiemi Dinh, Le a Ly. Až do roku 1009 bylo Hoa Lu politickým, kulturním a náboženským centrem Vietnamu.

Dnes areál starobylého města Hoa Lu, ze kterého se dochovala jen hrstka staveb, spadá pod vliv blízké vesnice Truong Yen. Hoa Lu je společně s nedalekým krasovým areálem Trang An zapsán na seznamu UNESCO a těší se turistickému zájmu.

Místo, kde se psaly dějiny vzniku Vietnamu
V polovině 10. století, poté, co se oblast severního Vietnamu vymanila z vlivu jihočínské dynastie Han, byl region rozdělen na tucet království vedených generály, kteří mezi sebou bojovali o moc. Období občanských válek ukončil v roce 968 jeden z lokálních vládců, Dinh Tien Hoang, který ostatní generály porazil a jednotlivá království sjednotil do jednoho feudálního státu. Nově vzniklý stát pojmenoval Dai Co Viet – Velká země vietnamského lidu. Za své sídlo si zvolil právě krasovou oblast a nechal vystavět Hoa Lu. Město se stalo politickým, kulturním a ekonomickým centrem císařství.

V roce 980 byl císař Dinh Tien Hoang zavražděn a zemi chvíli vládl jeho šestiletý syn společně s vdovou po císaři, paní Doung. Toho využila čínská dynastie Tong, která poslala do Vietnamu svá vojska ve snaze získat celé území. Vietnamské armádě pod vedením generála Le Dai Hanh se podařilo čínská vojska porazit a Le Dai Hanh se stal novým císařem vietnamského státu. Začalo tak období vlády dynastie Le. Vdova po císaři Dinh, paní Duong, která se údajně podílela na vraždě svého prvního muže, se za nového císaře provdala.

V roce 1009 nahradil císaře Le generál Ly Cong Uan, který se o rok později rozhodl přenést hlavní město říše do Thang Long, oblasti dnešní Hanoje. Hoa Lu pak po nějaký čas sloužilo jako vojenská základna.

TIP: Vydejte se na jeden ze zájezdů do Vietnamu a poznejte místní památky, kulturu a přírodní krásy Severního a Jižního Vietnamu.

Chrámy a hrobky císařů jsou mementem na slavné dějiny
V dobách své slávy se Hoa Lu rozkládalo na ploše zhruba 300 hektarů. Nacházely se zde paláce, chrámy a svatyně. Na východním okraji města stávaly hliněné obranné hradby. Většina z toho již dnes neexistuje. Dochovaly se dva chrámy zasvěcené císařům dynastie Dinh a Le, které jsou hlavní turistickou atrakcí.

Hrobka císaře Dinh Tien Hoang_Hoa Lu Hrobka císaře Dinh Tien Hoang Hoa Lu | zdroj: tisková zpráva

Chrám Dinh Tien Hoang pocházející z 11.století je věnován dynastii císaře Dinh. Chrám byl místními lidmi postaven na místě původního císařského paláce. Uvnitř je k vidění dřevěný trůn zdobený zlatými ornamenty, bronzové zvony a také sochy císaře Dinha a jeho tří synů. Okolo chrámu se rozkládá udržovaný park s množstvím kamenných soch. Místní lidé se sem chodí pomodlit a zapalovat vonné tyčinky. Druhý, menší chrám, který se nachází pár set metrů dál, je zasvěcen císaři Le Dai Hanh. Chrám je vyzdoben gongy a sochami císaře, jeho ženy Duong a syna.

Místem posledního odpočinku obou císařů je nedaleká hora Ma Yen. Na jejím vrcholu vlaje barevná tradiční vlajka. Právě tam se mezi skalami ukrývá hrobka císaře Dinh Tien Hoang. Nahoru k hrobce vedou betonové schody, u kterých posedávají místní prodavačky a nabízejí chlazené nápoje. Hrobka císaře Le Dai Hanh se nachází na úpatí hory nedaleko stezky vedoucí po okolí.

Duch města ožívá během každoročního národního festivalu
Každý rok mezi 8. a 10. dnem třetího lunárního měsíce areál Hoa Lu ožívá během již tradičního národního festivalu. Festival pořádaný obyvateli sousedící obce Truong Yen oslavuje hrdinské činy obou císařů, kteří v Hoa Lu vládli a bránili sjednocený vietnamský stát.

Festival začíná procesím plujícím po řece Hoang Long. Procesí s tradičními barevnými vlajkami doprovází orchestr a lidé v tradičních oděvech užívaných v dobách vlády dynastie Dinh. Součástí festivalu jsou obětní ceremonie v obou chrámech. Návštěvníci se mohou zúčastnit i zábavných kulturních představení a her jako je například dračí tanec, tanec mečů nebo třeba pěvecká a kuchařská soutěž.

Autorka: Katka Francová

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma