Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hledáte opravdu dobrý letní tábor? Víme jak ho najít!

Hledáte opravdu dobrý letní tábor?  Víme jak ho najít!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Rodiče by měli při výběru tábora dbát především na reference známých, případně na tradici a dobré jméno pořadatele. V rámci akce "Opravdu dobrý tábor" to doporučuje organizace Pionýr.

Cílem projektu je přiblížit rodičům tábory jako běžnou obchodní službu, kterou by si měli pečlivě vybírat. Řekl to autor projektu Filip Kořínek. Informační akce probíhá na internetových stránkách www.dobrytabor.cz.

Důvěřovat, ale prověřovat

Rodiče zde mohou najít osm pravidel, která by měla být zárukou, že dítěti se bude na táboře líbit a bude v bezpečí. Je mezi nimi i doporučení, aby si ověřili, zda tam budou kvalifikovaní vedoucí, je pro ně připraven zajímavý program, kde budou ubytované a jak se budou stravovat.

"Samozřejmě tyto informace může poskytnout provozovatel tábora, je možné zkusit si je ověřit tím, že člověk zavolá na městský úřad obce, kde se tábor koná nebo se zeptá ve škole, zda mají o tomto táboru nějaké informace," řekl Kořínek.

Oddíl Orion. Foto:Janula zdroj: tisková zpráva

Orion  stále svítí

Zdůraznil, že velmi spolehlivá metoda je vsadit na reference rodičů, kteří tam své dítě už měli. To potvrzuje i Jana Jandová, vedoucí turistického oddílu Orion z Černého mostu, který vloni oslavil už třicet let nepřetržité činnosti:

"Stává se nám, a to dost často, že s námi na tábor jedou děti rodičů, kteří se v dětském věku zúčastňovali našich akcí nebo byli členy oddílu. Taková důvěra nás pochopitelně těší. Jinak si myslím, že základem je připravit zajímavý program.

Podle mých zkušeností by se měli děti aktivně podílet na chodu tábora, určitě bych řekla, že není dobré, aby dostaly všechno až pod nos, to mohou jet k babičce. A  "neuškodí" jim ani, když se naučí něco nového.

Oddíl Orion. Foto:Janula zdroj: tisková zpráva

Hra  na husity

Kdysi jsme řešili, jak zařídit brambor, které děti nudilo a napadlo nás, udělat to jako soutěž. A od té doby jim to nevadí. Jen tak mimochodem, mnoho dětí takovou činnost dělá vůbec poprvé, stejně jako třeba štípání a řezání dříví, to už pochopitelně pod dozorem".

Tábor oddílu Orion splňuje i další doporučení odborníků, aby v jeho vedení nebyli jen příslušníci jednoho pohlaví. Letos se pak děti, kteří s ním odjedou, budou na základně Větrník u České Skalice, hrát na husity.

"Nejsem příznivcem táborů, kde se děti účí angličtinu, třebaže zábavnou formou apod. Myslím si, že prázdniny jsou tu od toho, aby si od učení odpočinuly a už vůbec nechápu tábory, kde mají k dispozici počítače.

Mobily  ne, Magic ano!

My nedoporučujeme ani mobilní telefony,  to všechno mají doma. Tábor je od toho, aby si dovedly hrát tak, jako si kdysi hrály jejich rodiče. A mohu vás ujistit, že když je pestrý program, tak si na ně ani nevzpomenou.

Ale to zase neznamená, že bychom, jak se říká, nešli z dobou. Pořádáme například jako doplňkovou aktivitu pravidelně turnaj ve fantazy karetní hře Magic", říká Jana Jandová z oddílu Orion.

Jen tak mimochodem, stále má na tábor volná místa. Filip Kořínek pak upozorňuje ještě na jednu věc,  a to, že rodiče by měli tábor vybírat vždy s dítětem.

Náplň by pak měla odpovídat věku a zájmům potomka. "Jinak se dítě nudí a kazí zábavu všem ostatním," dodal Kořínek. Znuděné děti si prý také často vymýšlejí různá obvinění, jen aby se dostaly domů.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma