Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Geocaching potrápí hlavu, ale připraví nezapomenutelné zážitky

Geocaching potrápí hlavu, ale připraví nezapomenutelné zážitky
Geocoaching | zdroj: StudentPoint.cz

ROZHOVOR. Mohl by se geocaching stát i vaší oblíbenou zálibou? Možná to zjistíte v našem rozhovoru!

Ať už jste o geocachingu slyšeli, či ne, věřte tomu, že se v Česku těší stále větší oblibě. Možná proto, že se mu může věnovat kdokoliv a hlavně kdykoliv. Student Ondřej Král, který se této zálibě věnuje už skoro tři roky v rozhovoru, prozrazuje, čím si ho geocaching získal, a připojuje i několik zajímavých rad.

Mezinárodně používaný symbol pro geocaching.
Mezinárodně používaný symbol pro geocaching.

Jak jsi se o geocachingu dozvěděl?

Od kamarádů. V roce 2007 jsme byli u kláštera v Králíkách a ostatní najednou začali obcházet stromy, cosi hledat. Potom se celí šťastní shlukli kolem malé krabičky. Ale definitivně jsem se k tomu dostal o docela dost později, a to když byl sraz v Brně, a vzali mě na pořádné „kešení“. Když jsem jednu z krabiček konečně našel i já, měl jsem obrovskou radost. Probudila se ve mně chuť hledat další a další.

Co je potřeba za vybavení?

V první řadě GPS. Já používám Garmin Oregon 550t, což je nejlepší navigace na trhu. Ale dneska to už jde provozovat skoro s každým smartphonem. A ještě je taky potřeba propiska.

Co pro tebe geocaching znamená?

Příjemný způsob, jak strávit volný čas, dostat se ven, poznat zajímavá místa a potrápit hlavu, protože spousta kešek jsou takzvané mysterky, kde je nejprve třeba vyluštit nějakou šifru. A někdy i nezapomenutelné zážitky.

Vydáváš se na výpravy za úlovky raději sám, nebo upřednostňuješ skupinové hledání?

Raději sám.

Nachází se kešky i v extrémních podmínkách?

Kešek v extrémních podmínkách je… Říká se jim T5. Je k nim často potřeba nějaké speciální vybavení. Obvykle jde o to, vylézt na nějaký hodně vysoký strom či slanit skálu. Dají se hledat i pod vodou, kde je potřeba potápěčská výbava. V geocachingu se fantazii se meze nekladou!

Už jsi se za nějakou takovou vydal?

Osobně T5 moc nelovím, protože na to nemám vybavení. Ale i tak se dá najít dost extrémních kešek. Já mám strašně rád „kanálovky“. Například zmíním pražskou legendu Styx. To jdete podél nábřeží Vltavy, najednou přelezete přes zábradlí a skočíte do temnoty. Sunete se podél zdí, plazíte úzkou chodbou, která měří několik desítek metrů. A na závěr odsunete poklop uprostřed nějaké pražské ulice a vylezete ven. Pohledy lidí jsou k nezaplacení.

A kde jsi byl nejdál za keškou?

Zrovna studuji v USA, takže nejvzdálenější keška bude někde tady. O dovolených běžně hledám i v zahraničí.

Keška.
Keška.

Vypadá geocaching v zahraničí stejně jako v ČR?

To rozhodně ne. Geocaching je v ČR nesmírně populární a kešky tu jsou napráskané skoro na každém kroku. V zahraničí jsou v tomhle mnohem střídmější. Taky je tu strašně moc mysterek.

Dá se provozovat i v zimě?

Určitě. Často je to i jednodušší, protože k ukryté kešce vedou stopy. Geocaching jde vlastně provozovat naprosto kdykoli.

Co by jsi doporučil člověku, který chce začít?

Nejprve si o tom něco na internetu přečíst a eventuálně i poprosit někoho zkušenějšího, ať ho vezme na pár kešek. Je dobré si pro začátek vybrat nějaké snadné tradičky (traditional cache) s jasnou nápovědou. Rozhodně bych takovému člověku nedoporučil hned zakládat vlastní kešky, pak totiž vznikají „sračky“ na nezajímavých místech, na které ostatní akorát nadávají.

Pokud vás geocaching zaujal, nebo nevíte, jak si vysvětlit různé pojmy, není nic jednoduššího než probrouzdat internet nebo tematickou knihu. A vzhůru na lov!

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma