Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Francie a Francouzi

Francie a Francouzi
zdroj: tisková zpráva

Francie je nejoblíbenějším turistickým cílem, každý rok ji navštíví zhruba 75 milionů lidí z celého světa.

Francie má rozlohu 547 000 čtverečných kilometrů a je druhou největší zemí Evropy. Co do počtu obyvatel, kterých je zhruba 60 milionů,  zaostává pouze za svým sousedem Německem.

Současná pátá republika má dlouhou sekulární republikánskou tradici odkazující až k revoluci z roku 1789,  a přesto se většina Francouzů alespoň nominálně hlásí ke katolické církvi. Významná je ale také pěti až desetiprocentní muslimská menšina. Zemi vede přímo volený prezident a vláda schvalovaná parlamentem. Francie je, jako jedna z jaderných velmocí, členem skupiny G8 a stálým členem Rady bezpečnosti OSN, i významným hráčem na poli světové politiky.

Roční hrubý produkt v přepočtu na osobu se pohybuje kolem 30 000 USD, čímž se Francie řadí k bohatším zemím světa, ale stále trpí vysokou nezaměstnaností kolem devíti procent. Problémem jsou také vysoké daně, z kterých se financuje velkorysý program sociální a zdravotní péče.

Francouzi velmi dbají na vnější vzhled. Při zkrášlování věcí, které je obklopují, nikdy nelitují námahy. Důkazem jsou výkladní skříně obchodů i v těch nejchudších částech měst, které jsou vždy čisté a velmi pěkně upravené. Totéž se týká vzhledu samotných Francouzů. Jsou zvyklí pozorovat své bližní a nejsou naopak zaskočeni zájmem okolí. Život je jim velkým divadlem a všední dny představeními, v kterých hrají hlavní roli. To je zřejmé zejména při cestě směrem na jih ke břehu Středozemního moře.

Francouzi jsou k sobě obvykle velmi zdvořilí — není nijak neobvyklé, že člověk vstupující do restaurace pozdraví celou společnost, a jejich společenské chování je daleko formálnější než v jiných zemích. Na druhé straně dokážou být v hovoru až překvapivě přímí a své myšlenky a také přání obyčejně vyjadřují bez nadbytečných ohledů. Zejména návštěvníci neovládající dostatečně francouzštinu se mohou v první chvíli cítit zaskočeni nebo dokonce považovat chování Francouzů za urážlivé. Není tomu tak. Pokud budete zachovávat jistá společenská pravidla a chovat se otevřeně, záhy zjistíte, že vaši hostitelé jsou velmi milí lidé živě se zajímající o vaše názory.

Pokud jde o proslulou francouzskou nafoukanost, je třeba říci, že Francouzi jsou vskutku nesmírně hrdi na svou kulturu — zde je cítit velmi silný vliv tradičního vzdělání. Umělci a intelektuálové požívají ve Francii velké vážnosti a jejich názorům je přikládána velká váha. Dokonce i předsedové vlád zde bývají poměrně vzdělaní muži a často za sebou mají i publikační činnost. Většina Francouzů tedy nelibě nese vliv moderní konzumní kultury, jejíž působení je velmi často spojováno s anglickým jazykem, který úspěšně vytlačuje kdysi tak ceněnou francouzštinu. Pocit ohrožení „národního kulturního dědictví“ je velmi rozšířený.

 Její obyvatelé totiž dokázali v umění proměnit jinak zdánlivě šedivý každodenní život. Skvostných výsledků dosáhli ve stravování, pití, oblékání, způsobu chůze, gestikulaci a bezprostředních požitků. Kulinářským zážitkem může být jednoduchá svačina, sestávající se z křupavé bagety se šunkou a sýrem, doplněná levným červeným vínem, regionální speciality, jako je cassoulet, zdraví rozhodně nijak prospěšné pochoutky z Périgordu a Burgundska, plody moře nebo některá z výstředních sladkostí, stejně jako pochoutky světoznámých šéfkuchařů, jejichž chuť – a většinou i cena – přivádí hosty v úžas. V tomto ohledu nijak nezaostávají nabídka vín, jichž je tu více než dostatek, a to ve všech cenových a chuťových kategoriích – nemusí přitom jít jen o vyhlášené značky z Bordeaux, Burgundska a Champagne. Pokud byste byli šíří nabídky poněkud zaskočeni, neváhejte a požádejte o radu. Naprostá většina Francouzů jsou nadšenci a velmi ochotně poskytnou – většinou více než vyčerpávající – radu nezasvěceným.

Předchozí článek

Vánoce: Jak ušetřit

Následující článek

Navštivte Švihov

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma