Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Drážďany, barokní perla Německa

Drážďany, barokní perla Německa
zdroj: tisková zpráva

Hlavní město Saska leží jen necelých 60 km severně od Ústí nad Labem. Autem vám cesta z Prahy po dálnici DB potrvá necelé dvě hodinky. Alternativně můžete vyrazit vlakem, pohodlně bez starostí a dorazíte jen o cca 20 minut později. Z  hlavní nádraží Dresden Hauptbanhof se můžete vydat známou ulicí Prager Strasse do centra města.

Drážďany bývají často nazývané Florencií na Labi nebo barokní perlou Německa. Navštívit by je měl každý milovník památek. Načerpat energii můžete ve vyhlášených cukrárnách či restauracích . Dámy pak potěší i výhodné ceny a velký výběr značkového oblečení a kosmetiky.

Tipy na nejvýznamnější památky

Zwinger je nejvýznamnější stavbou pozdního baroka. Areál Zwingeru se budoval původně značně chaoticky. Vizi a přesný plán vytvořil až královský architekt Pöppelmann. Významně se svými díly na stavbě podepsal i sochař Permoser. Původně sloužila jako oranžérie a místo pro konání dvorních slavností, později jako galerie. Dnes je areál Zwingeru jednou z významných evropských galerií. Více o galerii Zwinger.

drazdany zdroj: tisková zpráva

Kostel Frauenkirche je považován za nejvýznamnější evangelický kostel v Německu. Současně se řadí mezi nejdůležitější objekty v dějinách evropské architektury. Při náletu během druhé světové války byl zničen.  Rekonstrukce se stala symbolem smíření mezi bývalými válčícími mocnostmi a následně byl 30. října 2005 znovu vysvěcen. Další zajímavosti o kostelu Frauenkirche najdete na Turistika.cz

Budovu Semperovy opery postavil v letech 1838–1841 Gottfried Semper. Po požáru byla v letech 1871–1878 obnovena Semperovým synem Manfredem, který ji přestavěl ve stylu pozdní italské renesance. Po jejím zničení v roce 1945 byla budova velmi věrně zrekonstruována podle původní podoby. Více najdete v článku Semperova Opera na Turistika.cz

drazdany zdroj: tisková zpráva

Visutá lanovka Loschwitz se nachází v drážďanské části Loschwitz, z centra lehce dostupné tramvají. Lanovka leží nedaleko známého mostu přes Labe Blaues Wunder, na Körnerplatz. Více o lanovce Loschwitz najdete na Turistika.cz

Velká zahrada (Großer Garten) je největší a nejkrásnější park v centru města s divadelní scénou pod širým nebem, rybníkem s lodičkami, rozlehlými loukami a samozřejmě i restauracemi a pivními zahrádkami. V jeho středu stojí nejstarší drážďanský barokní palác. Park ukrývá ZOO a botanickou zahradu. Přímo u Velké zahrady (náměstí Straßburger Platz ) vybudoval koncern Volkswagen svou „Skleněnou manufakturu“. Vše je snadno přístupné prostřednictvím malé parkové železnice. Fotky a další zajímavosti v okolí Velké zahrady najdete na Turistika.cz.

drazdany zdroj: tisková zpráva

Tipy pro dámy kam na nákupy a na nejkrásnější mléčný obchod na světě

Vyhlášená nákupní zóna začíná od hlavního nádraží a pokračuje ulicí Prager Straße přes náměstí Altmarkt do historického centra Altstadt. Každou sobotu od 7 do 14 hodin se na labském nábřeží mezi mosty Carolabrücke a Albertbrücke koná bleší trh, který přitahuje pestrou směsicí naprosto rozmanitého zboží.

Stará mlékárna Pfunds je prý nejkrásnější mléčný obchod na světě. Celý interiér obchodu zdobí ručně malované keramické dlaždice. Na pultech pak můžete vybírat z desítek druhů sýrů a mléčných výrobků.
Věděli jste, že… v Drážďanech byla patentovaná první podprsenka?

>> Více než 500 příspěvků, tipů a zkušeností od turistů najdete na Turistika.cz/drazdany


Zdroje:
turistika.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma