Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Dovolená pro zdraví – obliba wellness pobytů v Česku roste

Dovolená pro zdraví – obliba wellness pobytů v Česku roste
zdroj: tisková zpráva

Česko v posledních letech zažívá nástup nového trendu v cestování a turistice. Ve velkém tu začaly vyrůstat hotely s wellness zázemím. Češi tak už nemusejí jako dřív za kvalitním wellness do zahraničí, do rakouských nebo italských Alp. Kvalita služeb je navíc se zahraničím minimálně srovnatelná, ceny ale mnohem příjemnější.

Možná jste to také postřehli. Koncem dubna sice skončí na českých horách lyžařská sezona, hoteliéři ale rozhodně svůj krám nezavírají. Šumava a hlavně Krkonoše lákají stále více turistů i mimo hlavní sezonu a velký podíl na tom má zlepšující se zázemí horských hotelů. Wellness a spa centra se stávají standardem.

Kompletní program nebo jenom doplněk?

Při plánování dovolené ve wellness hotelu má turista možnost volby – procedury mohou být buď hlavní náplní dovolené, nebo „jen“ příjemným doplňkem v okamžiku, kdy je špatné počasí, nebo po sportovním výkonu.

Kromě všeobecně zaměřených programů se v nabídce hotelů objevují i balíčky procedur, které cílí na konkrétní problém, popřípadě jsou zaměřené tematicky. „Nabízíme třeba pobyty na odbourání stresu, klasické wellness pobyty nebo romantické pobyty pro dva,“ vypočítává momentálně nejžádanější položky z nabídky hoteliér ze Špindlerova Mlýna.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Fungují i online poradny

Internet je plný informací o wellness. Ne všechny jsou ale pravdivé. I při získávání informací je proto dobré čerpat z důvěryhodných zdrojů. Jedním z nich je internetová wellness poradna na sociální síti Facebook. Na rozdíl od jiných tuto ale „řídí“ přímo lékařka Ludmila Vacek. Ta zde publikuje nejen zajímavé články, ale vyvrací i mnohé pověry, které okolo oblasti wellness panují.

Zároveň dodává, že není problém ušít program přímo na míru podle požadavků a přání zákazníka. Ten připraví proškolený personál. Ke kvalitnímu zážitku z wellness procedur totiž nestačí jen to, že se hotel prezentuje jako wellness. Pokud se o klienty nestarají profesionálové, pak se může snadno stát, že wellness procedury spíše uškodí než pomohou.

Rozvoji pomohla krize

K rozvoji wellness hotelů paradoxně přispěla ekonomická krize v posledních letech. Lidé si hodně rozmýšleli, jestli pojedou na dovolenou. A pokud se už rozhodli, že ano, chtěli za své peníze víc než „jen“ kvalitní stravu a ubytování.

„S průměrným hotelem bez doplňkových služeb v Česku díru do světa neuděláte. Zvlášť ve chvíli, kdy se k moři dostanete za pár tisíc a lyžování v cizině vyjde skoro levněji než u nás,“ potvrzuje hoteliér.

Wellness jako oblíbený dárek

Wellness pobyty jsou v poslední době i častým dárkem. Vysoko na žebříčku oblíbenosti se drží romantické víkendy pro dva, stále oblíbenější forma dárku k nejrůznějším výročím. S hektickým a upracovaným životním stylem zase souvisí rostoucí obliba antistresových i čistě relaxačních programů. Jejich součástí může být kyslíková terapie na zvýšení výkonnosti, ale i pohovor s psychologem, který poradí, jak efektivně zvládat stres.

Netradiční wellness

Kromě standardních procedur dnes hotely nabízejí i netradiční wellness zážitky. Patří k nim třeba oxygenoterapie nebo kryosauna. Zatímco v prvním případě inhalováním kyslíku dochází ke zlepšení výkonnosti, v tom druhém na organismus krátkodobě působí extrémní chlad. Pobyt v minus 150 stupních pomáhá v boji s lupénkou, celulitidou, nebo migrénou a zlepšuje náladu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Wellness pobyty by primárně měly sloužit jako prevence civilizačních chorob. Ne každý ale dokáže přibrzdit včas a ve chvíli, kdy se tělo ozve a vzbouří, už bývá na nějakou prevenci obvykle pozdě. Na programu dne je potom lékařská pomoc. Pacient podstoupí vyšetření a lékař mu na míru připraví léčebný program.

Když ordinuje lékař

Zhruba pětinu všech lázeňských pobytů v Česku tvoří právě tyto krátkodobé relaxační a rekondiční pobyty. Ty obvykle neprobíhají klasicky v sanatoriích, ale právě v moderních hotelech. Hotel si člověk vybírá sám, stejně jako lázně. Na druhou stranu je ale dobré přihlížet k tomu, na co se které lázně specializují.

Mariánské Lázně v západním cípu republiky patří ke špičce v léčení nemocí močových cest, zažívacího traktu a pohybového ústrojí. Největší moravské lázně Luhačovice se zase specializují na boj s cukrovkou a obezitou. Každopádně vítáni jsou i lidé, kteří si jen chtějí užít fajn víkend bet stresu a plný hýčkání.

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s více než 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá z nabídky wellness hotelů:

 

Balzám pro tělo i duši
Obrázek zdroj: tisková zpráva Šestidenní odpočinkový pobyt plný procedur pro tělo i pro  duši. Užijte si hýčkání v mariánskolázeňském OREA Hotel  Palace Zvon s výhledem na Zpívající fontánu. Čekají vás  například masáž, zábal, pobyt v sauně nebo láhev  kvalitního vína zdarma a dárek od hotelu na uvítanou.
Antistres program „duševní lázně“
Obrázek zdroj: tisková zpráva V brněnském OREA Wellness Hotel Santon si odpočine od  stresu a každodenního napětí každý. Kromě oxyterapie,  masáže, sauny a dalších procedur, je v ceně pobytu i  konzultace s psychologem, který poradí, jak zvládat  efektivně každodenní starosti a vyhnout se stresu.
Prodloužený víkend – 4 noci
Obrázek zdroj: tisková zpráva Užijte si prodloužený víkend v OREA Hotel Fontána II v Luhačovicích, největších moravských lázních. Fitness    zdarma po celou dobu pobytu, k tomu rašelinový zábal,  masáž, uhličitá koupel nebo uvítací nápoj Fresh zdarma.  Zapomeňte na starosti, oddejte se relaxu!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma