Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Dopřejte si "zmrzlé" víno proslavené po celém světě. Beaujolais je tady!

Dopřejte si "zmrzlé" víno proslavené po celém světě. Beaujolais je tady!
Beaujolais | zdroj: ThinkStock

Milovníci vína si v listopadu přijdou na své. Dobře totiž vědí, že tradice existující již více než šedesát let, velí chopit se sklenic a plnými doušky vychutnávat Beaujolais, nejslavnější mladé víno na světě. Jeho sezona totiž právě přichází!

Odrůda Beaujolais Nouveau

Francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámější  mladým vínem světa. Tradice započatá na začátku 50. let (1951 oficiálně autorizováno, jak je to ve Francii zvykem) z prosté potřeby “udat” včas mladé víno a tím získat potřebné prostředky v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína na hlavu (z více jak 100l na osobu na dnešních 50l). Popularita mladého Beaujolais nabyla na síle v 80. a 90. letech, kdy se tento “primeur” stal do značné míry symbolem pro celý region Beaujolais. Dnes jsou hlavními trhy kromě domácí Francie hlavně Japonsko, USA a Německo. Tradiční trh pro Beaujolais je však i Česká republika.

 

Více jak polovina celkové vinné produkce Beaujolais (130 milionu lahví) dnes připadá právě na mladé Beaujolais. Drtivá většina nejen této mladé odrůdy,  ale i standardní, je červené víno. V poslední době nabývá na popularitě i růžové  Beaujolais rosé Nouveau. Bílé Beaujolais blanc  (z odrůdy Chardonnay) není autorizováno pro výrobu mladého Nouveau, a proto to do značné míry místní vinaří "obcházejí" mladým Macon Villages Nouveau – z oblasti Burgundska přímo sousedící s Beaujolais.

Beaujolais Beaujolais | zdroj: ThinkStock

Beaujolais a především odrůda, z které je vytvořeno, je přímo předurčeno k produkci mladých vín. Dává ovocná, svěží a snadno pitelná vína s jemnými tříslovinami a středním tělem. Právě již jako mladá jsou příjemně pitelná a jejich potenciál k zrání je maximálně 5 let. I když výjimky existují.

Mladé Beaujolais je ze zákona povoleno otevřít/konzumovat až od půlnoci 3. čtvrtka v listopadu. Původně to bylo pevně stanoveno na 15.  listopadu, ale protože datum často vycházelo na víkend, což z pohledu prodeje nebylo praktické, přešlo se na princip “posuvného” čtvrtka.  

Zpříjemněte si sychravé listopadové večery sklenkou kvalitního mladého vína a uvidíte, že nezůstanete jen u jedné.


Zdroje:
beaujolais-nouveau.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma