Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Do Holandska za (a na) tulipány

Do Holandska za (a na) tulipány
zdroj: tisková zpráva

Holandské tulipány, vyhlášené po celém světě, vděčí za své jméno i věhlas doktoru Nikolasi Tulpovi, který je přivezl z Asie. Pro nás je zajímavé, že byl přítelem Jana Amose Komenského, s kterým bydlel v jedné ulici. Další soused, Rembrandt, ho pak navždy proslavil svým obrazem, v němž ho zachytil při pitvě...

Tulipány lze Nizozemsku již od začátku jara obdivovat téměř všude, třeba za jízdy autem, vlakem, či na kole, zvlášť romantický pohled je na záhony, nacházejí se v sousedství malebných  malých domků či větrných mlýnů. Důvod, proč se jim daří právě zde, spočívá především v ideálně propustné a písčité půdě.

Zahrada Evropy

Kdo si ovšem chce maximálně vychutnat krásu - a také vůni - nejen tulipánů, ale i dalších květin, měl by navštívit park Keukenhof v městečku Lisse nedaleko Amsterdamu.

Je největší svého druhu na kontinentě - i proto se mu také říká „Zahrada Evropy“ - a možná i na světě, najdeme tu kolem sedmi milionů (!) různých kytek a kytiček.

Současná podoba vznikla krátce v roce 1949, na popud Asociace pěstitelů tulipánů, kdy architekti vytvořili velkou reprezentativní zahradu v anglickém stylu.

Cílem bylo pozdvihnout důležitost „národní květiny“, v poválečném období hospodářské krize totiž obyvatelé měst její cibule dokonce jedli!

Tulipány

Tulipány za babku

Tulipánů je něco kolem sto padesáti druhů, takže určitě nehrozí, že se pohled na ně brzy okouká, návštěvníci mají spíš opačný problém - co obdivovat dřív.

Kdyby nepřeberná škála barev, z které až přechází zrak, nebyla hlavně dílem přírody, dala by se označit za kýč. A kromě očí si na své přijdou i čichové buňky, vůně je až omamná, nejvíc jsou asi cítit hyacinty.

Trávník je pak tak sytě zelený, až se zdá, že ho natírají barvou, ve volném prostoru jsou jezírka či další vodní plochy, které jen dotváří úchvatné panorama.

Jsou tu také obří skleníky, a pochopitelně i prodejny či stánky, kde lze koupit nejen tulipány či jejich cibule. Jeden pořídíte přibližně za 10 korun, což je cena víc než kulantní.

Dvouměsíční krása

Tuto až neskutečnou láci návštěvníci ocení ještě víc poté, kdy se dozvědí, že délka pěstebního cyklu od semene, až k cibuli vhodné na prodej, je až neuvěřitelně dlouhá - 25-30 let!!

Hodně z nich si proto kupuje nejen řezané tulipány, ale i ty v květináči. Když se totiž jejich cibulka nechá doma v klidu a suchu až do podzimu, kdy se opět zasadí, je možné se napřesrok těšit z jejich krásy i doma a zavzpomínat.

Výjimečné věci většinou trvají krátce, což se týká i Keukenhofu. Ten je pro veřejnost otevřen pouhých osm týdnů - od 19. března do konce května, dokud je co ukazovat, poté tulipány odkvetou....

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,600 23,780
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma