Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Do Francie (i) za gastronomií - Lyon, velkoměsto gurmánů

Do Francie (i) za gastronomií - Lyon, velkoměsto gurmánů
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Lyon (původně Lungdunum) je se svými 1 648 216 obyvateli hned po Paříži největším městem Francie. Založili ho v roce 43 př. n. l. Římané, kteří z něj zároveň učinili správní centrum Galie. Dnes je moderní metropolí a může se chlubit hned několika kuriozitami.

Například je sídlem centrály mezinárodní policejní organizace Interpol, právě zde bratři Lumièrové poprvé prezentovali svůj kinematograf, každoročně se tu koná Festival světel, který vyjadřuje díky Panně Marii.

Hlavní město gastronomie

Je to ale zároveň město gurmánů, potraviny zde vyráběné či pěstované jsou považovány za nejlepší v zemi. K nejvyhlášenějším patří například drůbež z Bresse, hovězí z Charolais, ryby ze Savojských jezer, z ovoce hrušky, třešně, jablka, meruňky a broskve (z oblastí jižně od Lyonu).

A nesmíme zapomenout na to, že severně odsud se nalézá světově proslavená vinařská oblast Beaujolais. Mok, který rodí, se začíná prodávat vždy každý rok třetí čtvrtek v listopadu, tento den je ve Francii nazýván den Beaujolais a rovná se téměř státnímu svátku!

Kulinářské hody začínají pro turisty už čtením jídelního lístku, plného všech možných specialit. Ty se sice v jednotlivých restauracích pochopitelně liší, nicméně jednu věc mají společnou - výtečnou chuť.

Jídlo. zdroj: tisková zpráva

Láska  z pasáže

Ale aby nebyla řeč jen o jídle. K Lyonu neodmyslitelně patří pasáže spojující ulice, říká se jim traboules. Jde často o labyrint dvorků a průchodů s  klenutými stropy a spirálovitými schodišti. Účel, pro který byly vybudovány, sice není znám, nicméně jde o další z místních "specialit".

Jinak Lyon leží na soutoku Rhôny a Saôny, obklopují ho kopce Fourvière a Croix-Rousse a jeho historické centrum figuruje na seznamu Unesco. Z památek lze vyzdvihnout baziliku Fourvière, návrší Croix-Rousse s výrobnami hedvábí a hlavně až neskutečné množství muzeí (krásných umění, Kinematografické bratří Lumièrových,  látek,  galorománské civilizace,atd).

Nákupů chtiví  jedinci zcela určitě ocení kousky oděvních návrhářů, trh se starožitnostmi a všichni rádi spočinou v hostincích zvaných bouchons. A v červenci a srpnu, kdy celý Lyon ovládne festival Noci ve Fourvières, přijde na řadu i divadlo, tanec, hudba a filmy.

Praktický tip: Luxusní autobusy  Eurolines nabízí jízdenky v předstihu za výhodné promo ceny - již od 1 600 Kč (obousměrnou)!

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma