Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Do Francie (i) za gastronomií - díl první

Do Francie (i) za gastronomií - díl první
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Francouzi jsou výjimeční tím, jak si vychutnávají víno či další kulinářské požitky, jídlo pro ně není pouhá potrava, ale radost, o níž se rádi podělí pořádáním různých akcí. A protože jich je opravdu hodně, přinášíme čtyřdílný "seriál", v němž dáme našim turistům několik dobrých tipů. A začneme ve Štrasburku, kde mají místní v oblibě stejný nápoj jako my - pivo.

Štrasburk je perlou provincie Alsasko, leží kousek od německo-francouzských hranic a má přibližně čtvrt milionu obyvatel. Po dlouhá staletí vedly obě velmoci nejen o něj, ale o celé toto území spory a války, v nichž se štěstí přiklánělo na tu či onu stranu. Střídání panovníků či protínání odlišných kultur a zvyků však městu rozhodně neublížilo.

Rohanův palác. zdroj: tisková zpráva

Kde vznikla Marseillaisa

Naopak, jen málokde v Evropě lze nalézt historické památky v tak dokonale zachovalém stavu jako zde. Nepřehlédnutelnou dominantou staré části města je gotická katedrála Notre Dame s unikátním orlojem.

Šikmo proti ní pak je nejstarší lékárna ve Francii, umístěná v domě ze třináctého století, o kousek dál Rohanův palác, někdejší sídlo biskupa - dnes muzeum.

Při jeho návštěvě se můžete seznámit s historií města, včetně zajímavého faktu, že právě zde v dubnu roku 1792 poprvé zazněly tóny francouzské hymmy - Marseillaisy.

Přímo za touto budovou vede cesta k velkému vodnímu kanálu, odkud vyplouvají výletní lodě s turisty na přibližně hodinovou projížďku. Prakticky obeplouvají celý historický střed Štrasburku, což je zážitek, který si jen málokdo z návštěvníků nechá ujít.

Domečky jako z pohádky

Na trase plavby leží mnoho malebných domečků, z nichž některé mají cimbuří, takže vypadají jako z pohádky. Mezi vůbec nejkrásnější místa patří tzv. Malá Francie.

V povaze místních se projevuje směs francouzského šarmu a německé pořádkumilovnosti, což je sympatická kombinace. Po přistání se turisté většinou vydají občerstvit do některé z útulných hospůdek, kterých je zde nepočítaně....

Nabízí i důvěrně známá jídla - uzená kolena, klobásy (díky výbornému  koření pikantní) - a k nim pivo. Gurmáni by si pak měli naplánovat dovolenou na začátek července.

To se zde totiž koná vyhlášený Gastronomický a kulturní festival, kam se sjíždějí kuchaři z celé Evropy. A nejen oni, během konzumace delikates lze poslouchat i šansony. Ani příznivci pěnivého moku nepřijdou zkrátka,  jen musí na Pivní festival počkat až do října.

Na závěr není od věci zmínit, že do Štrasburku to je jen 600 km i to, že pravidelnou autobusovou linku provozují  Eurolines za speciální promo ceny: Všechny můžete pořídit již od 1 600 Kč za obousměrnou jízdenku!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma