Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Čína se otevírá světu, svět Číně

Čína se otevírá světu, svět Číně
zdroj: tisková zpráva

Bývalé Československo bylo mezi prvními zeměmi, které s Čínskou lidovou republikou navázaly diplomatické styky. Během více než 60ti let existence vztahů sice poměry v obou zemích doznaly velkých změn a občas se vyskytly i překážky, ale spolupráce pokračuje i nadále.

Podle údajů Čínské národní správy turistického ruchu činil počet osob, kteří vycestovali z Číny v roce 2010, 57 milionů, což v porovnání se stejným obdobím předcházejícího roku znamenalo nárůst o 20 procent.

Čína bude turistická velmoc

Výdaje spojené s turistikou představovaly přibližně 50 miliard dolarů, což činí 900 dolarů na osobu, čímž se v žebříčku spotřeby spojené s turistickou v zahraničí zařadila Čína na čtvrté místo na světě!

To také představuje důležitý faktor rozvoje celosvětového turistického ruchu. Naopak do Číny přicestovalo v roce 2009 na 56 milionů osob na pobyt delší než jeden den, čímž se Čína stala třetí nejnavštěvovanější turistickou destinací na světě.

Počet lidí cestujících mezi Čínou a Evropou si udržuje každoroční nárůst 10 procent a čím dále více Číňanů si vybírá jako svou turistickou destinaci střední a východní Evropu, především Česko. To nakonec na tiskové konferenci potvrdil i velvyslanec ČLR v Praze  J.E. pan Yu Qingtai (na snímku).

Yu Qingtai

Čínané v Praze

Podle prognóz odborníků by Českou republiku mělo navštívit v letech 2015-2020 na dva miliony čínských turistů.

V této souvislosti připomněl PR ředitel České centrály cestovního ruchu Ing.Filip Remenec, mediální a veletržní aktivity agentury CzechTourism na propagačním poli ČR jak v samotné Číně, tak i na hlavních evropských veletrzích cestovního ruchu se zaměřením na ČLR.

V neposlední řadě konstatoval, že Česká republika nepodceňuje rýsující se situaci a připravuje se na zmíněný příliv čínských hostů a to nejenom tištěnými informačními materiály v čínštině, které budou k dispozici na letištích, v informačních centrech i hotelových recepcích vybraných měst, ale i podporou českých podnikatelů ve službách v cestovním ruchu.

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma