Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Chystáte se vyrazit na dovolenou? Nebojte se dobrodružství a vyrazte stopem

Chystáte se vyrazit na dovolenou? Nebojte se dobrodružství a vyrazte stopem
zdroj: tisková zpráva

Mnoho lidí cestování stopem pořád ještě nechápe. Důvodů proč nestopovat je hodně, ale stejně tak je mnoho důvodů proč zkusit cestovat stopem. Jak se říká, nepomlouvej to, co jsi nezažil. Podívejme se tedy na to, jak si odbourat strach ze stopování a jak si při něm poradit.

První důležitá věc, pokud jste se rozhodli pro cestování stopem, je překonat strach a zahnat myšlenky, které vám říkají, že stopování je nebezpečné. Pokud vás tyto obavy přepadly, zřejmě sledujete mnoho detektivek. Podívejte se do novin, v poslední době jsou moderní jiné zločiny než přepadávání stopařů. Pokud vás však přepadl strach z toho, že se stopováním řidičům vnucujete, tyto myšlenky překonáte jedině tak, že vyrazíte na první jízdu stopem.

Jak stopovat

Návod je celkem jednoduchý. Základem je stoupnout si do silnice, která vede směrem, jakým máte namířeno. Stůjte přirozeně, čelem k jedoucím autům s pravou rukou zvednutou. V mnohých filmech vidíme stopaře zběsile mávat rukou nahoru dolů. To je však špatně, správný stopař prostě drží ruku v pohodlném úhlu s palcem nahoru. Přeci jen by vás ruka po 15 minutách mávání trochu bolela. Snažte se vypadat mile a v pohodě, znuděnému a naštvanému stopaři nikdo nezastaví.

Pěkně palec nahoru
Pěkně palec nahoru

Doba jak dlouho budete čekat, než vás někdo sveze, záleží také na vašem vzhledu. Pokud budete vypadat ušmudlaně a zanedbaně, je velká pravděpodobnost, že daleko nedojedete. Samozřejmě pokud budete stopovat ve smokingu, budete zřejmě spíše budit dojem blázna než slušného člověka. Nemějte s sebou mnoho zavazadel, řidiči mají totiž často ve svých vozech málo místa, vaše zavazadla by se tak nemusela do auta vejít.

Velkou roli v úspěšném stopování hraje také místo na kterém stojíte. Musí být pro řidiče snadno dostupné, aby měl auto kde zastavit. Je logické, že v kopci či na dálnici vám nikdo nezastaví. Naopak si vybírejte místa blízko benzínových stanic či zastávek autobusů. Tam se často vyskytují připojovací pruhy a vy i auto zde máte více prostoru.

Řidič a vy

Když už vám nějaké auto zastaví, přibližte se k němu co nejrychleji, ať nemusí dlouho čekat. Slušně pozdravte, tak jak vás to doma učili a zeptejte se, kam má řidič namířeno a domluvte se, kam by vás tzv. hodil. Předem se připravte, že se musíte podřídit stylu konverzace řidiče. Někdo prostě jen mlčí, jiný zase mluví až moc. Musíte být trpěliví a zvládnout všechno. Když budete mít štěstí a popovídáte si s milými lidmi.

Další možností je spolujízda
Další možností je spolujízda

Nezapomeňte, že existuje i tzv. spolujízda. To znamená, že se lidé podílejí na výdajích, které jsou spojené s ujetou cestou, to znamená převážně benzín či nafta. Neurazte se tedy, pokud by po vás řidič chtěl nějaký malý finanční obnos. Částka to určitě nebude velká. Nestává se však často, že by vás řidič dovezl na smluvené místo a pak po vás chtěl peníze. Pokud by chtěl přispět na palivo, řekl by si dopředu.

Pokud přeci jen máte ještě nějaké obavy, zabrouzdejte na internetu. Mnoho dobrodruhů – cestovatelů, si píše o svých zážitcích z cest blogy. Na jejich stránkách najdete tak i užitečné informace o cestování stopem v zahraničí. Podívejte se třeba sem.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma