Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Chystáte se letos na dovolenou letecky? Pozor na zavazadla

Chystáte se letos na dovolenou letecky? Pozor na zavazadla
zdroj: tisková zpráva

Jaká zavazadla si můžete vzít na palubu letadla? A kolik může vážit kufr v zavazadlovém prostoru? Zjistili jsme to za vás.

Příruční zavazadlo

Přímo na palubu si můžete vzít příruční zavazadlo (cabin baggage, hand baggage). Často je jeho rozměr (do rozměru se započítávají i vyčnívající části zavazadla) a váhový limit omezen. Přinášíme přehled leteckých společností, které nejčastěji odlétají z Čech.

Zpravidla by tedy nemělo příruční zavazadlo překročit 56 cm na délku, 46 cm na šířku a hloubku 25 cm. Povoleno je jedno, ale některé společnosti (např. British Airways, Wizz Air...) dovolují mít u sebe navíc ještě kabelku či tašku s notebookem. Přímo na letišti si můžete zkusit rozměry vašeho příručního zavazadla v boxech.

S příručním zavazadlem procházíte letištní kontrolou a scannerem, proto je nutné dát si pozor, co v něm můžete mít. Tekuté přípravky (patří sem i šampón, sprchový gel apod.) je nutné převážet v maximálním množství 100 ml na jednu lahvičku. Vše musí být uzavřeno v plastikovém, průhledném pouzdře. Pokud cestujete s notebookem, musíte ho dát na kontrolu zvlášť.

stockvault.net
stockvault.net

A samozřejmě nesmíte mít zbraně, hořlaviny, kyseliny a jiné nebezpečné věci. Problémem může být i manikúra. Doporučujeme, abyste si důkladně zkontrolovali, co v tašce máte a zda to nemůže na letišti způsobit nepříjemnosti.

Odbavené zavazadlo

Větší zavazadla se přepravují v nákladovém prostoru. Ovšem i jejich váhový limit je omezen. V rámci Evropy většinou případný váhový nadlimit doplatíte, ale částky jsou to poměrně vysoké. Některé společnosti, například Wizz Air, si za odbavené zavazadlo účtuje poplatek. Je to především trend nízkonákladových společností, proto si pak na kratší pobyty vozí cestující vše v příručním zavazadlu.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma