Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Chorvatsko třikrát jinak

Chorvatsko třikrát jinak
zdroj: Profimedia

Last minute do Chorvatska je zkrátka „klasa“, je to blízko, levné a všichni nás tam znají, tak proč ne?

Každý rok v létě míří do Chorvatska na stovky tisíc Čechů. Last minute do Chorvatska je zkrátka „klasa“, je to blízko, levné a všichni nás tam znají, tak proč ne? Mezi námi jsou však i tací, co se rádi podívají na místa nepoznaná. Aneb Chorvatsko třikrát jinak.

1. neznámá – Pag

Last minute na ostrov Pag je báječnou volbou pro hledače nezvyklých krajin. Pag je bezesporu v celém Chorvatsku netradičním místem. Největší ostrov země skýtá pohled na pusté kamenné pole z bílého vápence. To vrhá zcela nové světlo na tuto přímořskou zemi.

Místní obyvatelé se navíc mohou pochlubit unikátním pažským sýrem, který vzniká cirkulací soli, což je nezvykle charakteristické pro lokální klimatické podmínky. Během zimy sem navane vítr sůl z moře, která se rozšíří na vegetaci. Tu pak spásají ovce a díky tomu pak místní lidé získávají slané mléko.

Chorvatsko nepoznané
Chorvatsko nepoznané

2. neznámá – Primošten

O trochu známější chorvatské místo pro náročnější turisty je město Primošten, které najdete pod jadranskou magistrálou nedaleko Šibeniku. Primošten a jeho historické centrum se nachází na poloostrově, ten je spojen s pevninou jen úzkou hrází. Do města vstoupíte jako za starých časů starobylou bránou. Odtud si to už můžete „štrádovat“ kamennými uličkami až na samý vrchol města, kde majestátně sídlí farní kostel sv. Jiří z 15. století. V něm se ukrývá významná ikona Panny Marie.

Kdo byl v Dubrovniku na last minute, může srovnávat. Ostatně obě města se trochu podobají. Ubytujte se v borovém háječku v sousední Raduči a ukažte se v Primoštenu na několik dní. Stojí to za to.

3. neznámá – řeka Gacka

Ne snad, že by nikdo o řece Gacka nevěděl, ale v typických seznamech na last minute do Chorvatska se rozhodně neobjevuje. Pokud jste vášnivými rybáři a nepotrpíte si na běžnou chorvatskou přírodu a la olivy, vinná réva a mořské ryby, tak u břehů řeky Gacka si užijete obilí i čerstvé pstruhy, jejichž výskyt zde je opředen různými legendami.

U 13 hlavních pramenů byly vybudovány vodní mlýny a pily z počátku minulého století. Je tu k vidění zub času, který jasně dává najevo, že se mlýny přestaly využívat už dávno. Mezi raritu patří i to, že voda v řece je pitná a chuťově příjemná záležitost.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma