Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Cestování po zemích fantazie

Cestování po zemích fantazie
Pohádková krajina | zdroj: tisková zpráva

Turecko, Etiopie, Austrálie nebo snad Spojené státy americké? Můžete zamířit i mnohem dál a rozhodně s menšími výdaji.

Každý jsme jiný. Jak se říká: „ Někdo má rád holky, druhý zase vdolky.“ Někteří lidé si nedovedou představit, že by alespoň jednou ročně nevyjeli za hranice naší domoviny. Ať už za sluníčkem, za kulturou nebo přáteli. Pak je také skupinka nadšenců, která je ochotna sledovat každý zajímavý cestopis, co vysílají v televizi. Zajímají se o události ze světa, ale jim samotným se nikam nechce. Někdy kvůli čekání na letištích, vlakových nebo autobusových nádražích, jindy zase kvůli nedostatku jazykových znalostí.

Nakonec jsou tu ti, kteří jsou rádi doma a nikam do ciziny je to zkrátka a jednoduše netáhne, protože je to nezajímá. 

I v zimě vám narnijská lampa pomůže zorientovat se.
I v zimě vám narnijská lampa pomůže zorientovat se.

Cestujte do vzdálených končin z pohodlí vašeho vlastního pokoje 

Bohužel, mnoho lidí si cestu do ciziny za novými zážitky nemůže finančně dovolit. Proto mnoho studentů hledá levné způsoby cestování. Za dopravu ušetří stopováním. Ubytují se tam v kempu nebo v hostelu, které vyjdou cenově o mnoho levněji.

Cestovat můžeme ale i do míst, které se na našich mapách nenacházejí. Někdo je nazývá nereálnými, což bezpochyby jsou. Přesto se v nich můžeme cítit dobře. Kolikrát i lépe, jelikož v zemi hrdinů a bytostí statečností oplývajících se i my můžeme cítit výjimečnými. Leckdy zatoužíme ovládat luk, umět bojovat s mečem nebo jezdit na koni. A člověka, který se v noci sám bojí chodit lesem, najednou láká ocitnout se v bitevní vřavě.

Ve Středozemi rostou stromy, se kterými se u nás nesetkáte.
Ve Středozemi rostou stromy, se kterými se u nás nesetkáte.

Ano! Řeč je samozřejmě o všech fantastických světech jako je Středozemě, Narnie nebo Hromotvrz. Kdo ani na chvíli nepřemýšlel nad tím, jaké by bylo stát se rytířem Jedi? A kolik lidí v jedenácti čekalo na dopis z Bradavic? 

Při čtení se ocitáte uprostřed pastvin nebo temných hvozdů 

Pán prstenů je obohacen tolika popisy všech míst a tolika mapami celé Středozemě, že po přečtení máte téměř pocit, jako byste tam byli. Nebo přinejmenším, že kdybyste se tam nějakou náhodou ocitli, rozhodně nezabloudíte. Někdy je tento způsob cestování i zajímavější. Ale nic se nemá přehánět.

AUTOR: Julie Gonzálezová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma