Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bojíte se konce světa? Díky českým badatelům bratrům Böhmům už nemusíte

Bojíte se konce světa? Díky českým badatelům bratrům Böhmům už nemusíte
Předpověď konce světa | zdroj: ThinkStock

Konec světa už měl podle "zaručených" informací nastat před dvanácti lety s nástupem nového milenia. Nestalo se tak. Nyní miliony lidí po celém světě mluví o údajné předpovědi starých Mayů, která tvrdí, že onen velký konec připadne na datum 21. 12. 2012. Jak jste na tom Vy? Patříte do skupiny skeptiků nebo opatrně váháte? 

Slunovrat 21. prosince 2012 přináší konce různých astronomických cyklů, údajně i jednoho mayského cyklu. Z toho milovníci záhad nakonec stvořili posun magnetických pólů, kataklyzma a milovníci rázných řešení rovnou zánik celého vesmíru nebo také vyústění složitosti a komplexnosti vesmíru do bodu Nula. Kdo dává přednost méně adrenalinovým zážitkům, než je apokalypsa, může zvolit variantu transformace – lidstvo směřuje k mystickému Sjednocení. A komu se nelíbí ani jedna alternativa, vybere si teorii bratrů Böhmů, že se mayský kalendář na křesťanský přepočítával chybně, a indiánský chronometr končí až v roce 2116. A je klid.

Jednoduchý důkaz toho, že to s koncem světa Mayové nemohli myslet vážně, našli archeologové v Guatemale. V ruinách mayského města Xultún objevili na stěnách jednoho domu výpočty kalendářů. Mayové měli několik kalendářů. Kalendář Dlouhého počtu se počítá (podle GMT korelace) od 11. srpna 3114 př.n.l. a má končit 21. 12. 2012 gregoriánského kalendáře (na tom se shoduje většina badatelů s výjimkou českých bratrů Böhmů). Kdyby 21. 12. 2012 pokládal mayský počtář za datum konce světa, zřejmě by dál nepočítal. Jenomže on počítal, pokračoval ve výpočtech astronomických cyklů, které nastanou během dalších 5000 let.

Staří Mayové Staří Mayové | zdroj: ThinkStock

Dne 21. 12. 2012 se má vytvořit vzácné galaktické postavení mezi Zemí, Sluncem a středem naší galaxie označované jako "kosmický kříž", ke kterému dojde jednou za zhruba 25 600 let. Někteří badatelé zastávají názor, že toto postavení otevře dveře zcela novým druhům kosmických energií spirituálního charakteru. Tyto zvláštní energie by se měly stát jakýmsi přirozeným "kosmickým urychlovačem" lidské evoluce.

Čeští astronomové z Akademie věd ČR to vidí tak, že všichni, kdo věří v datum 21. 12. 2012 jako den nějakých zvláštních událostí, se zbytečně plaší. Mayský kalendář totiž končí ve skutečnosti až 14. 12. 2116, spočítali to čeští badatelé bratři Böhmové a astronomové s jejich výpočty souhlasí. Bohumil a Vladimír Böhmové vyšli z rozboru astronomických jevů (zatmění Slunce, pozic planet vůči Zemi, aj.) popsaných v mayském tzv. Drážďanském kodexu. Podle Böhmů je globálně používaný převodní koeficient GMT mezi mayskými kalendáři a kalendářem křesťanským chybný. 

Ze všech testovaných korelačních konstant dopadla jednoznačně nejlépe hodnota bratří Vladimíra a Bohumila Böhmových (BB), zatímco často používaná hodnota GMT zcela propadla.

Zdroje:
pravdu.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma