Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Bezděz - král mezi hrady!

Bezděz - král mezi hrady!
zdroj: tisková zpráva

Přesně takovou přezdívku si hrd Bezděz získal od návštěvníků. A není se čemu divit. Jeho historie a některé legendy jsou opravdu neuvěřitelné.

I když se neví přesné datum založení hradu, je jisté alespoň to, že jej nechal vystavět Přemysl Otakar II.  Původně se jednalo o pevnost a reprezentativní sídlo krále, následně se však stal nedobrovolným vězením pro Kunhutu a sedmiletého Václava. A aby toho nebylo málo, za dob co hrad vlastnil Albrecht z Valdštejna, se z Bezdězu stal klášter. Albrecht proto v kapli nechal vystavět oltář svatého Marka, kde se měla každou sobotu sloužit mše.

Bezděz ovšem není jen známý hrad. Jedná se i o velkou přírodní rezervaci, která byla vyhlášena v roce 1949. Spatřit zde tak můžete sokola stěhovavého,     ostříže lesního nebo dudka chocholatého. Další zajímavostí je čedičový lom, nebo opuštěný lom na trachyt, který se používal na výrobu mlýnských kamenů či pro výrobu schodů. Za návštěvu stojí i nedaleká rosedlinová ledová jeskyně.

Čertova věž, kaple, královský a purkrabský palác

Před vstupem do hradu můžete vidět třicet metrů vysokou Čertovu věž, která je veřejnosti bohužel nepřístupná. To ale neplatí pro kapli, u které celá prohlídka hradu začíná. Ta je dnes řazena mezi naše nejhodnotnější hradní kaple rané gotiky. Dále prohlídka hradu pokračuje ke královskému paláci, který je rozlohou téměř dvojnásobný než ostatní prostory hradu a sloužil jako obydlí panovníka. Následující palác, purkrabský, byl sídlem purkrabího.

Již naši předkové si vyprávěli mnoho legend a neuvěřitelně mnoho se jich vztahuje i k hradu Bezděz.  Jedna z legend říká, že na hradě, konkrétně v podhradí, ukryli mniši poklad. A právě s tím má co dělat opera Tajemství od Bedřicha Smetany. Právě zlatokopecká horečka, která zde vypukla, se totiž stala jejím námětem.

Za zmínku stojí také festival České Hrady, který se na Bezdězu pravidelně koná a je mezi návštěvníky velmi populární.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma