Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

"Bern je Bern, jako Bůh je Bůh!" říká se o švýcarské metropoli

"Bern je Bern, jako Bůh je Bůh!" říká se o švýcarské metropoli
Bern | zdroj: ThinkStock

Bern svou architekturou a atmosférou mísí v návštěvnících pocity moderní doby a zároveň středověku. Městem protéká azurově zelená řeka Aare a je také proslaveno hnědými medvědy, kteří se už od roku 1441 chovají v širokém příkopu jako symbol města. 

A proč zrovna medvědi? Legenda praví, že právě medvěd byl prvním zvířetem, které skolil zakladatel města - Berchtold V. von Zähringen. Proto dnes celý Bern bujaře oslavuje o velikonočním pondělí představování medvědích mláďat. 

Bernští medvědi Bernští medvědi | zdroj: ThinkStock

Dominantou města je budova Spolkového parlamentu, která se spíše podobá paláci než vládní budově, z níž je řízená celá země. Bern se stal také útočištěm slavných postav historie - Casanova se tady údajně nechal rozmazlovat v lázních, ruská velkokněžna Anna Fedorovna si zde založila romantickou zahradu a Lenin v bernských kulisách napsal své filozofické spisy.

Budova Spolkového parlamentu v Bernu Budova Spolkového parlamentu v Bernu | zdroj: ThinkStock  

Zmíněná řeka Aara protékající městem má svou průzračnou barvu kvůli tomu, že přivádí vodu přímo z ledovců. Proto je velkým zážitkem udělat si prohlídku města z vodní hladiny. Středem města se táhne známá bernská Markstraße (Tržní ulice) založená v raném středověku v šířce 24 metrů, což dnes odpovídá rozměrům dálnice.

Po mohutném ohni v roce 1405 muselo být skoro celé město obnoveno a vystavěly se domy z pískovce. Soudobý středověký urbanistický plán je patrný dodnes. O 100 let poté bylo z pískovce vybudováno centrum města se širokými ulicemi s početnými arkádami.

Stará ulice v centru Bernu s tradičními vlajkami Stará ulice v centru Bernu s tradičními vlajkami | zdroj: ThinkStock

Bern disponuje vysokým počtem kašen, je jich více než 100. Za vidění také stojí krásná zvonice s orlojem ve středu města. Ve čtvrti bývalých koželuhů s názvem Matte se to hemží útulnými kavárnami a divadelními scénami. Švýcarská metropole je také centrem umění. Trávil zde význačnou část svého života například slavný malíř Paul Klee.

Most v Bernu Most v Bernu | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
Redakce, 100 nejkrásnějších měst světa

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma