Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Archeologové nalezli na ostrově v Atlantiku hroby 5 000 otroků!

Archeologové nalezli na ostrově v Atlantiku hroby 5 000 otroků!
zdroj: tisková zpráva

Otroci ze Západní Afriky zemřeli na ostrově Svaté Heleny ve věznici Královského námořnictva někdy v 19. století poté, co byli „zachráněni“ z otrokářské lodě. V okolí města Jamestown byly nedávno odkryty jejich masové hroby.

Na ostrově probíhá výstavba nového letiště a právě výkopové práce okryly hrůzné hroby gargantuovských kapacit. Middle Passage byl koráb, který převážel otroky z Afriky do Nového světa a byl nucen je vysadit na ostrově Svaté Heleny. Šlo o druhou etapu cesty evropských lodí. V první etapě přivezly lodě do Afriky výrobky, které v obchodu s otroky použili otrokáři. Odborník z Bristolské univerzity, Mark Horton, řekl: „Vidíme zde oběti Middle Passage – jednoho z největších zločinů proti lidskosti – nikoliv jako pouhá čísla, ale jako lidské bytosti. Jde o nejdojemnější naleziště, které jsem za svou kariéru navštívil.“

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ostrov Svaté Heleny byl záchytným bodem pro mnohé lodi, jejichž posádky zajaly otroky na otevřeném moři během potlačování obchodování s lidmi v letech 1840 až 1872. Na počátku 19. století byl na ostrov vyhoštěn Napoleon Bonaparte, který na něm také v roce 1821 našel smrt. Okolo 26 000 otroků bylo přivezeno na ostrov a umístěno ve skladišti (!!!) v Rupert´s Bay.  Pro otroky byly hrozné již podmínky na lodích a většina z nich cestu ani nepřežila, nebo měla nezvratně podlomené zdraví. Rupert´s Valley bylo také, vlivem prašnosti a vyprahlosti, velmi nevhodným místem pro umístění vyčerpaných lidských bytostí. Univerzitní archeologové prozatím odkryli jen 325 těl, ale podle jejich podložených předpokladů odhadují celkový počet obětí na neskutečných 5 000.

Pouze pět osob bylo pohřbeno v jednotlivých rakvích – jeden mladík a čtyři mrtvá nemluvňata. Ostatní byli vhozeni přímo do mělkých hrobů a narychlo zaházeni hlínou. V některých případech byly dokonce pohřbeny matky se svými dětmi. Dr. Andrew Pearson z univerzity řekl, že 83 % obětí byli děti, teenageři či dospívající. Právě mladíci byli hlavním obchodním artiklem pro obchodníky s lidmi, protože je čekal relativně dlouhý pracovní život. Připomeňme si, že mnozí otroci byli dováženi například do jihoamerických stříbrných dolů, v nichž umírali domorodí Kečuové, neboť tělesnou konstitucí nemohli podobnou námahu zvládat. Černošští otroci je nahradili, ale jejich osud býval neradostný.

Příčinou smrti bylo většinou celkové vyčerpání organismu, ačkoliv dehydratace, úplavice či neštovice nezanechávají na tělech žádné klinické stopy. Odborníci však potvrdili, že kurděje se rozšířily na kosti nešťastníků a několik dětí bylo zřejmě zastřeleno. Tým objevil několik důkazů, že oběti byly příslušníky kmene s bohatou kulturou se silně vyvinutým smyslem pro etnickou a osobní identitu. Podařilo se nalézt několik šperků, jako jsou korálky a náramky. Byla také nalezena kovová značení, kterými byli otroci stigmatizování. Pearson říká: „Studium otroctví zpravidla vychází z množství neosobní práce, v níž přehlížíme jednotlivé oběti ... V Ruperts Valley nás však archeologie staví tváří v tvář skutečným obětem.“ Vystavené předměty budou převezeny do Mezinárodního muzea otroctví v Liverpoolu v roce 2013.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma