Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Aktivně i odpočinkově: Přijďte si pročistit hlavu do Jestřebích hor

Aktivně i odpočinkově: Přijďte si pročistit hlavu do Jestřebích hor
zdroj: tisková zpráva

Zdánlivě nenápadný kout naší krásné české krajiny může v návštěvníkovi vyvolat zrovna tak nezapomenutelné zážitky a dojmy jako sousední známější oblasti Adršpašsko-teplických skal, Babiččina údolí nebo pohoří Krkonoš. Pravda, počtem turistů se těmto místům rovnat nemohou, ale právě v tom tkví kouzlo Jestřebích hor. Malebná příroda, úchvatné výhledy, klid a VY.

Jestřebí hory se nacházejí v Podkrkonoší nedaleko města Rtyně v Podkrkonoší. Jak informuje turistický portál, jedná se o seskupení několika obcí, které dodávají celistvou tvář celé oblasti. Relativně nedotknutá příroda skrývá svůj potenciál v zalesněném hřebeni, který se táhne několik kilometrů od Petříkovic až po Hronov. Zalesněný hřeben se může pochlubit hned několika turisticky atraktivními místy. Rozhlednou Žaltman, několika válečnými bunkry, skrytými kamennými skalkami, které si svými tvary mohou pohrát s vaší fantazií, o občerstvení pro výletníky se pak postará Jestřebí bouda, která je vzdálena asi 15 minut pěšky od rozhledny.

Město Karla Čapka, Malé Svatoňovice, kde můžete najít spisovatelův rodný dům, Muzeum bratří Čapků i příjemnou cukrárnu s výstižným názvem Dášeňka, byste si rozhodně měli připsat na seznam „co na našem výletu nevynechat“.

Rozhodnete-li se pro návštěvu Jestřebích hor a využijete k tomu třeba jeden z vašich víkendů, máme pro vás připraveno hned několik turistických tipů.

Hurá na výlet!

Malé doporučení do začátku: Vypněte mobilní telefony, sbalte si svačiny a vyrazte prozkoumat kraj Karla Čapka. Pěkně po svých. Zhluboka dýchat a nasávat krásy okolí!

Jako vhodný výchozí bod pro vaši sobotní vycházku zvolte obec Markoušovice. Od ní se  pohodlně dostanete po značených trasách až na rozhlednu Žaltman, která za dobrého počasí skýtá úžasné výhledy na hřeben Krkonoš i do okolí Jestřebích hor. Po cestě rozhodně navštivte loupežníka Lotranda v jeho sloji, kde si s ním můžete třeba opéct buřty. Pro ty, kteří už z rozhledny odcházejí unavení, se jako jasná volba jeví cesta zpět do Markoušovic přes Jestřebí boudu, kde se mohou občerstvit a osvěžit třeba točeným Krakonošem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Větší objevovatelé a neúnavní turisté mohou pokračovat dál do Malých Svatoňovic, po cestě nezapomeňte nevynechat skalní útvar, který je místními nazýván Žába. V Malých Svatoňovicích si můžete zpříjemnit výlet nějakou sladkou dobrotou v cukrárně Dášeňka a nezapomeňte navštívit Muzeum bratří Čapků a rodný dům Karla Čapka. Pozor na otevírací dobu! Zpět do Markoušovic vede žlutá turistická stezka, na které ještě stihnete navštívit geologická souvrství, která ve své levé jižní části odkrývají usazeniny křídového moře staré asi 89 – 97  milionů let.

Jelikož už je vlastně neděle, zvolte proto tentokrát pro výlet kratší trasu. Svá vozidla můžete zanechat ve Rtyni v Podkrkonoší a vydat se na tamní rozhlednu Rtyně. Pokud byste toužili ještě trochu po přírodě, vydejte se z centra po žluté na hřeben, kde naleznete skalní útvary tzv. Kryštofovy kameny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Další tipy na výlet

Pro ty, kteří by zde rádi setrvali delší čas, jsou tu další tipy na výlety: Babiččino údolí, Adršpašsko-teplické skály, Krkonoše, ZOO Dvůr Králové nad Labem, Broumovské stěny a mnohé další.

Ani v zimě nezahálejte! Nasaďte běžky a zkroťte kopce Jestřebích hor na několika kilometrech značených běžkařských tras. Pokud jste fanoušky spíše sjezdového lyžování, zkuste lyžařský areál v Radvanicích nebo vyhledejte další sjezdovky v nedalekých Krkonoších.

Kde se ubytovat?

Z vlastní dobré zkušenosti mohu doporučit ubytování U Kašpárků. Velice mílí, vstřícní a sympatičtí majitelé vám nabídnou ubytování za rozumnou cenu, stejně tak i občerstvení nabízí za velice přijatelné ceny. Co víc, v budově se nachází tělocvična, takže v případě nepříznivého počasí je o zábavu postaráno. Kromě velkého výběru alkoholických i nealkoholických nápojů a drobných pochutin vás U Kašpárků nalákají třeba na Klíďo píďo. Že nevíte, co to je? Tak to byste měli jet vyzkoušet, ne?!

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma