Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

10 největších pamětihodností Salzburgu

10 největších pamětihodností Salzburgu
Salzburg, Rakousko | zdroj: ThinkStock

Ti z vás, kteří plánují návštěvu rakouského města Salzburg, by neměli opomenout prohlídku jeho pamětihodností.

Salzburská pevnost Hohensalzburg (Festung Hohensalzburg)

Tyčí se nad městem na skalnatém návrší Mönchsbergu. Byla postavena v roce 1077 arcibiskupem Gebhardem a postupně rozšiřována. Na výrazném rozšíření se podílel arcibiskup Leonhard z Keutschachu. Sloužila především jako útočiště pro arcibiskupy, dále i jako kasárna a věznice. Dnes je turistům zpřístupněna po celý rok. K pevnosti se můžeme buď nechat vyvést lanovkou, nebo dojít pěšky. K vidění je zde toho spousty jako malé modely hradu od jeho vzniku až po současnost, obrazy veškerých majitelů, gotické komnaty, stará kuchyně, mučírna,zbrojnice, historické kanony a mnoho dalšího.

Pevnost Hohensalzburg.
Pevnost Hohensalzburg.

Mozartův dům (Mozart Wohnhaus)

V letech 1773 - 1780 zde žil Mozart se svou rodinou. Původní dům byl během 2. světové války zničen, poté byl přestavěn. Nyní se v něm nachází výstava vzácných předmětů a dokumentů pojednávající o slavném skladateli. Někteří dům nazývají Tanzmeisterhaus tedy, "Dům tanečního mistra".

Mozartův rodný dům (Mozarts Geburtshaus)

Na ulici Getreidegasse č. 9 se nachází rodný dům slavného rakouského skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, který se narodil 27. ledna 1756. Jeho muzeum bylo zpřístupněno dne 15. června 1880. Patří k nejnavštěvovanější památce města. K prohlédnutí slouží místnosti, kde bydlel a tvořil sám Mozart s originálním vybavením, např. rodinnými portréty a prvními hudebními nástroji.

Mozartův rodný dům.
Mozartův rodný dům.

Salzburský chrám (Dom)

Jedná se o nejznámější sakrální a duchovní stavbu města. Mnohokrát byl zničen ohněm, avšak pokaždé ho obnovili, rozšířili a zkrášlili. První stavbu, která zde stála, nechal postavit biskup Virgiljiž v 8. století. Dnešní podoby získal chrám díky italskému architektovi Santino Solari v roce 1628. Tři letopočty, které jsou na vstupní bráně do chrámu napsány, mají připomenout, že byl třikrát vysvěcen. Hlavní fasádu zdobí 4 monumentální sochy patronů chrámu - svatého Ruperta a Virgila a svatého Petra a Pavla.

Zámek Hellbrunn a jeho fontány (Schloss Hellbrunn)

Vznikl díky arcibiskupovi Markusovi Sittikuse z Hohenemsu jako residence v roce 1612. Nikdy se zde neřešily žádné politické problémy, ale vždy sloužil jako místo pro slavnosti, zábavy a hostiny. Voda a vodní hrátky se staly hlavní dominantou Hellbrunnu. Park tvoří desítky jezer, záludné fontány, vodní trysky, vodou poháněné figurky, sochy různých rozměrů a velikostí.

Zámek Hellbrunn a jeho fontány.
Zámek Hellbrunn a jeho fontány.

Salzburské muzeum (Salzburg Museum)

Nalézá se v historické budově Nové rezidence na Mozartově náměstí. Pro návštěvníky je přichystána výstava zajímavých mužů a žen ze Salzburgu, dále výstava pojednávající o politických dějinách, kultuře a umění od počátku novověku do současnosti a archeologické nálezy od doby kamenné až po středověk.

Salzburské muzeum moderního umění (Museum der Moderne)

To je jedno muzeum, ale dvě budovy. První se nachází v 60-ti metrové výšce nad náměstímAnton-Neumayr Platz na Mönchsberg a druhé s názvem Rupertinum je na Wiener-Phillharmoniker-Gasse. Pořádají se zde tematické a monografické výstavy umění 20. a 21. století. Vystavovali zde díla umělců jako Ernsta Haase, George Conda, Fernanda Légera,Helmuta Newtona, Maxe Ernsta a mnoha dalších.

Přírodovědné muzeum (Haus der Natur)

Jedná se o nejzajímavější a nejzábavnější místo v Salzburgu sídlící na ulici Museumsplatz. V pěti podlažích se nachází více jak 90 sálů plných různých exemplářů. každé oddělení je tematicky jinak zaměřeno. V Mořském světě jsou k vidění stovky různobarevných rybiček a korálů pocházející z různých koutů světa. V přilehlém oddělení se ocitneme mezi dinosaury. V Živém světě nás okouzlí několik hadů a plazů. Mezi další oddělení lze jmenovat: Vesmír, Lidské tělo,Lesní zvířata, Svět moří a oceánů a především Vědecké centrum, kde si sami můžeme vyzkoušet, jak některé věci fungují.

Salzburská rezidenční galerie (Residenzgalerie)

V této galerii je k vidění stálá sbírka obrazů spolkové země Salzburska pod názvem Evropské malířství od 16. do 19. století. Díla zobrazují nizozemské malířství ze 17. století, dále italské, francouzské a rakouské barokní malířství 17. a 18. století a malířství rakouské z 19. století. Navíc jsou zde i pořádány mimořádné tematické výstavy, které zajímavě prolínají klasické i současnémalířství.

Salzburská Rezidenční galerie.
Salzburská Rezidenční galerie.

Salzburská zoologická zahrada (ZOO Salzburg)

Na ploše zhruba 14 hektarů pod skálou Hellbrunner Berges se ocitneme v nádherné přírodní scenerii se zvířaty ze všech koutů světa. Domov zde má přes více jak 140 druhů zvířat, který se snaží chovatelů přizpůsobit co nejvíce přirozenému prostředí ve volné přírodě. Můžeme se zde setkat s nosorožci, medvědy, lvy, velbloudy, supy a dalšími.

AUTOR: Pavlína Nahodilová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma