Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

10 důvodů, proč je Brno lepší než Praha

10 důvodů, proč je Brno lepší než Praha
Praha nebo Brno? | zdroj: tisková zpráva

Tato palčivá otázka již několik let trápí všechny obyvatele těchto velkoměst. Pojďme si tedy objasnit, proč a v čem je Brno lepší.

1) Brno je levnější

Studenti mají často hluboko do kapsy. A vyžít s rozpočtem v Praze je daleko horší. Ceny uzpůsobené zahraničním turistům studentským peněženkám nesvědčí!

2) Rozjezdy

Ano, noční doprava funguje v hodně městech České republiky, ale rozjezdy jsou prostě jen jedny. Nebo snad znáte jiné město, ve kterém se v daný čas sjedou všechny noční linky na jednom místě, aby mohly dopravit obyvatele města do jejich domovů?

3) Vše je blízko

Není nic otravnějšího než hodinová cesta hromadnou dopravou z jednoho úřadu na druhý. A pokud studujete na více fakultách, dlouhý přejezd mezi nimi také není ideální. V Brně je vše na dosah ruky! Centrum v klidu za chvíli proběhnete pěšky a památky projdete za hodinu i s vytvořením památečních fotografií.

V Brně je vše na dosah ruky!
V Brně je vše na dosah ruky!

4) Šaliny, Čára, Prýgl… Zkrátka Hantec

Pro dokonalé zmatení cizinců (obzvláště Pražáků) se v Brně používají zcela normální slova, kterým však zbytek republiky nerozumí. Tomuto jazyku se říká Hantec. A hele, musíte uznat, že něco takového v Praze nemají, viďte?

5) Taxikáři vás neokradou

Jistě, najde se pár výjimek, ale poctivých taxikářů je v Brně rozhodně více než v Praze. Možná je to proto, že v Brně nemají koho okrádat, jelikož bohatí turisté se soustředí hlavně do stověžaté matičky.

6) Vždy potkáte někoho známého

Díky velikosti města máte vždy naději, že v centru potkáte nějakou známou tvář. Může to být výhoda i nevýhoda. Záleží jen na tom, jaký vztah s tou osobu právě máte.

Ulice Česká nedávno prošla rekonstrukcí.
Ulice Česká nedávno prošla rekonstrukcí.

7) Zrekonstruované centrum města

Brno se může pochlubit nově zrekonstruovaným centrem, které je moderní, plné zeleně, s bezbariérovými zastávkami. Projektanti neopomenuli ani turisty a připravili jim městskou ralley. Stačí následovat informační tabule rozmístěné po městě a žádná zajímavost Brna vám neunikne.

8) Výstaviště

Pražáci si mohou říkat, co chtějí, ale výstaviště je v Brně prostě lepší. Tolik rozmanitých veletrhů v tak vysoké kvalitě se prostě nikde jinde nekoná. Nevěříte? Stačí přijet do Brna a přesvědčit se na vlastní oči!

9) Okruh MotoGP

Dobře, není to přímo v Brně, ale ta malá vzdálenost se nepočítá. Brňáci prostě považují okruh za svůj. A mají být právem na co pyšní. Zatímco Pražáci jen střádají plány na olympijské hry, v Brně se každý rok jezdí velké závody, které přitahují pozornost všech fandů závodů motorek.

10) Brno je město, co má koule

A to doslova! Originální orloj totiž vždy v jedenáct hodin dopoledne ze svých útrob jednu kouli vypustí. Tato atrakce vždy přitáhne spoustu turistů, ale i místních. A není se co divit. Takový originální suvenýr vám budou všichni jen závidět!

Opravdu originální orloj.
Opravdu originální orloj.
AUTOR: David Zouhar

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma