Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Česko zasáhnou silné bouřky a pak trvalý vydatný déšť

Česko zasáhnou silné bouřky a pak trvalý vydatný déšť
zdroj: Mediafax

Teplé a slunečné počasí, kdy denní teploty vystupují až k třiceti stupňům, ukončí v pondělí večer výrazná studená fronta, na níž meterologové nejprve očekávají bouřky a později v Čechách silný a trvalý déšť.

ČHMÚ proto vydal na pondělní odpoledne a večer výstrahu před silnými bouřkami, na noc a dopoledne následujícího dne pak varování před trvalým a vydatným deštěm.

V bouřkách by mohlo napršet až 30 milimetrů (30 litrů vody na metr čtvereční) za hodinu. Největší riziko "nebezpečných meterologických jevů" je pak na severozápadě republiky, zejména v Krušných horách. V noci na úterý a v úterý ráno pak zasáhne Čechy od západu trvalý déšť se srážkovými úhrny až kolem 30 milimetrů za šest hodin.

Vydatný déšť může vést k rozvodnění některých menších toků, lokálním záplavám, zatopení níže položených míst či sklepů. Pro moravské kraje výstraha neplatí, pršet bude zejména v Čechách.

V úterý odpoledne by se pak mělo počasí postupně umoudřit, srážky by měly ustávat a oblačnost se protrhá. Ochladí se ale o více než pět stupňů. Denní maxima by se měla v úterý pohybovat jen mezi 19 a 23 stupni, jen na východě ČR ještě vystoupí až k pětadvaceti. Pršet by pak mělo opět ve čtvrtek.

Na srpen zatím meteorologové předpovídají pěkné letní počasí, neměl by být ovšem tak horký jako červenec. Dlouhodobé předpovědi jsou ovšem značně nepřesné. V pondělí uvedli, že byl červenec v Česku poměrně výrazně teplotně nadprůměrný. Odchylka od normálu činila asi dva a půl stupně a průměrná teplota vystoupala nad 20 stupňů. Zejména začátek měsíce byl suchý a tropický, maximální denní teploty vystupovaly nad 35 stupňů a padlo mnoho letitých rekordů.