Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Aktualizováno: Česko vyhostí další zaměstnance ruské ambasády

Aktualizováno: Česko vyhostí další zaměstnance ruské ambasády
„Česko je sebevědomá země a tak se bude chovat,“ řekl Kulhánek | zdroj: Profimedia

Z ruského velvyslanectví v Praze budou odcházet další pracovníci. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek tím reaguje na to, že ruská strana nereagovala na jeho návrh, aby Rusko umožnilo návrat českých diplomatů na ambasádu v Moskvě.

(AKTUALIZOVÁNO) Plné znění článku 11 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, na základě kterého omezila Česká republika množství pracovníků na ruské ambasádě v Praze:

Článek 11

1. Není-li zvláštní dohody o počtu členů personálu mise, může přijímající stát požadovat, aby počet personálu mise byl udržován v hranicích, které on považuje za rozumné a obvyklé, se zřetelem k okolnostem a podmínkám v přijímajícím státě a k potřebám příslušné mise.

2. Přijímající stát může rovněž v těchto mezích a bez diskriminace odmítnout přijetí úředníků určité kategorie.

(15:49, původní zpráva) Ministr zahraničí na tiskové konferenci dnes oznámil, že podle článku 11 vídeňské úmluvy Česko zastropuje počet pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze na současném počtu českých pracovníků na ambasádě v Moskvě. Rozhodnutí je platné ode dneška, ruská strana má na stažení pracovníků čas do konce května.

„Nechci nic zbytečně eskalovat, to není role ministra zahraničí, ale Česko je sebevědomá země a tak se bude chovat,“ řekl Kulhánek. „Není to namířeno proti Rusům nebo ruskému národu, je to reakce na aktivity ruských tajných služeb na našem území,“ poznamenal.

S Ruskem chce Kulhánek komunikovat standardní diplomatickou cestou. „Jsme připraveni s ruskou stranou do budoucna jednat o nastavení počtu pracovníků na našich diplomatických misích tak, aby byl umožněn účinný výkon jejich funkcí. Současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana,“ dodal ministr.

Poděkoval také za podporu od spojenců. „Stojí za námi celá Evropská unie a NATO,“ řekl Kulhánek. „Ve svých prohlášeních nás členské státy obou organizací jednoznačně podpořily a odsoudily postup ruské strany,“ doplnil.

„Doufali jsme, že Rusko uzná nepřiměřenost své reakce, ale náš návrh, jak uklidnit situaci, zůstal bez odpovědi. Proto jsme se rozhodli naprosto adekvátně reagovat. O našem kroku je plně informovaný pan prezident a podporuje jej,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Dnes v poledne vypršela lhůta, do které Rusko mělo podle požadavku ČR umožnit návrat všech 20 českých diplomatů na ambasádu v Moskvě, kteří se museli vrátit do ČR v reakci na vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Ruská strana na požadavek do 12 hodin neodpověděla, řekl Kulhánek.

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu vyhoštěných zůstalo 24 pracovníků, z toho pět diplomatů a 19 administrativně technických pracovníků. Na ruské ambasádě v Praze nyní působí 27 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků. Počty dnes ČTK sdělilo ministerstvo zahraničí.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Zdroje: