Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Česká ambasáda v Kyjevě byla dočasně uzavřena. ČR přeruší příjem žádostí Rusů o víza

Aktualizováno: Česká ambasáda v Kyjevě byla dočasně uzavřena. ČR přeruší příjem žádostí Rusů o víza
zdroj: Profimedia

České velvyslanectví v Kyjevě bylo dočasně uzavřeno. Premiér Petr Fiala odsoudil ruskou invazi Ukrajiny.

(AKTUALIZOVÁNO, 16:01) „Znamená to, že ti diplomaté už nejsou na území České republiky potřeba,“ řekl k uzavření ruských konzulátů v ČR Fiala. „Je to krok, který má velmi konkrétní význam a dopad na kontakty mezi oběma zeměmi, ale je to také krok, který má i symbolický význam. Ukazuje jasně postoj české vlády a českého státu a je to reakce na ruskou agresivní politiku,“ doplnil.

„Povolání českých velvyslanců v Rusku a Bělorusku na konzultace do Prahy je standardní diplomatický postup, jak vyjádřit rozhodný protest,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský. Velvyslancem v Rusku je Vítězslav Pivoňka, v Bělorusku Tomáš Pernický.

Zhruba desítka českých občanů, jež pracuje na Ukrajině v rámci monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), se nyní podle Lipavského evakuuje. „Ministerstvo je průběžně v kontaktu s těmito osobami, zjišťuje, jak se evakuace daří. Pokud nastanou nějaké problémy, tak jsme připraveni do toho nějak vstoupit a pomoci,“ uvedl ministr.

Diplomatické kroky jsou reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Moskva podle Putina nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:36) Česká republika pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu v souvislostí s invazí Ruska na Ukrajinu to oznámil premiér Petr Fiala. Česká republika také odvolává souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně. Zároveň pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Ministerstvo zahraničí si pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku, doplnil ministerský předseda.

Ukrajinci žijící v Česku mohou počítat kvůli invazi Ruska na Ukrajinu s případným prodloužením povolení k pobytu, řekl ministr vnitra Vít Rakušan po dnešním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu. Uvedl, že jich je na 60 000. Česko má podle něho připraveny plány na přijetí vysokých tisíců uprchlíků, upřesnit číslo nechtěl. Aktuálně zřejmě budou přicházet Ukrajinci, kteří už v ČR mají zázemí, řekl.

Plány pro případ migrace z anektovaného území jsou podle Rakušana „připraveny na vysoké tisíce uprchlíků“. Ve fázi, která se na Ukrajině odehrává dnes, podle Rakušana budou přicházet především lidé, kteří mají v Česku zázemí, například rodiny. Současně je možné, že část občanů Ukrajiny žijících v Česku se bude do vlasti chtít vrátit.

(AKTUALIZOVÁNO, 10:21) Vpád ruských vojáků na Ukrajinu nelze podle premiéra Petra Fialy označit jinak než jako akt agrese, který nemůže zůstat bez odpovědi. Za Česko bude prosazovat co nejtvrdší sankce vůči Rusku v rámci jednotného postupu Evropské unie. Fiala doplnil, že Česko aktuálně nemá signály o bezprostředním nebezpečí pro české občany.

Ruská invaze nebyla ničím vyprovokovaná a směřuje vůči suverénnímu státu, řekl Fiala. „Postup ruského prezidenta Vladimira Putina jednoznačně odsuzuji, nemůže zůstat bez odpovědi,“ doplnil předseda vlády. Evropa se podle Fialy ocitla v situaci, kterou si donedávna nedokázal nikdo představit.

Relevantní orgány podle Fialy o situaci od rána jednají, hlavně o bezpečnostních a humanitárních otázkách. „Dopady agrese a naší reakcí se budeme zabývat intenzivně, proto jsem svolal Bezpečnostní radu státu, která bude řešit zabezpečení chodu země v současné situaci, přípravy na další vývoj a koordinaci dalšího postupu,“ uvedl Fiala.

Fiala dodal, že pro řadu občanů je aktuální situace velmi nečekaná a stresující. "V tuto chvíli nejsou žádné informace ani signály o tom, že by naší zemi a občanům hrozilo bezprostřední nebezpečí. Naštěstí jsme součástí EU a NATO, které garantuje naši bezpečnost," řekl.

(9:00, původní zpráva) O uzavření velvyslanectví informovalo ministerstvo dopravy s tím, že konzulární pomoc občanům poskytuje generální konzulát ve Lvově. Kvůli uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou pro civilní lety je přerušeno letecké spojení Prahy s ukrajinskými městy. Ministerstvo též varuje před cestami na ruské území v blízkosti hranice s Ukrajinou, zejména do Rostovské oblasti, a do Běloruska.

„V případě nouzové situace českých občanů kontaktujte nouzovou linku Generálního konzulátu ve Lvově na +380676732811 nebo +380673749701,“ dodalo ministerstvo dopravy.

Dosud ambasáda v Kyjevě fungovala, v úterý po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí náměstek Martin Dvořák (STAN) oznámil, že na nějakou dobu bude nutné omezit přijímání žádostí o víza. Na velvyslanectví bylo po snížení stavu zhruba 20 pracovníků, na konzulátu přes 35.

Reakce českých politiků na ruský útok na Ukrajinu: Barbarský akt agrese a bezprecedentní porušení mezinárodního práva, Putin je bezohledný bandita

Premiér Petr Fiala (ODS), česká diplomacie, šéfové obou parlamentních komor i politici opozičního hnutí ANO dnes ostře odsoudili útok Ruska na Ukrajinu. Označili ho za neomluvitelný a barbarský akt agrese vůči nezávislému státu a bezprecedentní porušení mezinárodního práva. Čeští politici vyjádřili podporu Kyjevu, nabízejí pomoc a žádají tvrdý postup NATO a Evropské unie vůči Moskvě. Prezident Miloš Zeman, který dříve informace o chystaném ozbrojeném konfliktu zpochybňoval, vystoupí s projevem v 11:00. Ve stejnou dobu se sejde Bezpečnostní rada státu, scházejí se také krizové štáby ministerstva zahraničí a obrany.

Ruská invaze na Ukrajinu je naprosto neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce Evropské unie a NATO, uvedl Fiala. Na dopoledne svolal mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu, večer se v Bruselu zúčastní mimořádného jednání Evropské rady.

Bezpečnostní rada státu jednala i ve středu, situací na Ukrajině se zabývala také vláda. Fiala poté uvedl, že Česká republika je připravena na všechny varianty vývoje na Ukrajině včetně uprchlické vlny či omezení dodávek ropy a plynu z Ruska. Kabinet podle něj pracuje na tom, aby případné zhoršení situace mělo co nejmenší dopady na české občany.

Ministr zahraničí Jan Lipavský prohlásil, že ruský útok na Ukrajinu je barbarský akt agrese, rozhodnutí Kremlu k naprosto nevyprovokovanému útoku je nepřijatelné a zcela v rozporu s mezinárodním právem. „Stojíme za Ukrajinou. Doslova. Válka je blíž, než si sami dokážeme připustit. Podporou Ukrajiny bráníme i naši zemi. Hranice svobody České republiky i naší společné Evropy,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že Rusko porušilo mezinárodní právo, ruského prezidenta Vladimira Putina označila za banditu. „Rusko přepadlo mírumilovnou a svobodnou Ukrajinu. Porušilo mezinárodní právo a ani sebevětší množství lží, které Kreml produkuje, na tom nic nezmění,“ napsala. Před jednáním krizového štábu ministerstva řekla, že česká reakce na ruský útok na Ukrajině by měla být co nejtvrdší. Očekává, že kvůli nynějšímu dění na Ukrajině přijde z NATO nový požadavek týkající se posílení východního křídla aliance.

Prezident Zeman ráno obdržel podrobné informace o ruské vojenské invazi na Ukrajinu a v 11:00 pronese projev k národu, oznámil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman se měl v pátek zúčastnit on-line summitu devíti středoevropských a východoevropských členských zemí NATO, která měla o situaci na Ukrajině jednat. V úterním stručném prohlášení uvedl, že vstup ruských vojsk na území separatistických republik na východě Ukrajiny zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení. Minulý týden řekl, že nečeká, že Rusko zahájí ozbrojený útok vůči Ukrajině. Informace o ruské invazi označil za další blamáž amerických tajných služeb. Vyjádřil přesvědčení, že Rusům by válka přinesla víc škody než užitku.

Chování Moskvy odsoudili i politici opozičního hnutí ANO, invazi označili za chladně promyšlenou, bezohlednou a ničím nevyprovokovanou. „Tvrdě odsuzuji chladně promýšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud,“ uvedl bývalý premiér a šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Andrej Babiš.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil Putinovu invazi na Ukrajinu za protiprávní a nespravedlivý mocenský krok. Podle šéfky sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je nutné na „ruský barbarský útok“ odpovědět rázně, uvalit nejtvrdší sankce a Rusko mezinárodně izolovat. Šéfové obou parlamentních komor stejně jako další politici vyjádřili podporu Ukrajině.

Kvůli uzavření vzdušného prostoru pro civilní lety nad Ukrajinou byla zrušena dnešní letecká linka z Prahy do Oděsy s odletem v 11:40. Pražské Letiště Václava Havla ráno oznámilo, že totéž očekává i u spoje z Prahy do Kyjeva v 17:35.

Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Zdroje: