Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Trump zatlouká hřebík do rakve harleyů

Trump zatlouká hřebík do rakve harleyů
Peter Fonda (vlevo) a Dennis Hopper na motocyklech Harley-Davidson v kultovním filmu Bezstarostná jízda (Easy Rider) | zdroj: Profimedia

Udělejme Harley-Davidson zase skvělý, pravil americký prezident Donald Trump. Jeho politika však může firmu vyrábějící ikonické motorky přivést na buben.

Motocykly Harley-Davidson patří k Americe stejně jako auta Ford, Coca-Cola nebo McDonald's. Zbožňují je také čeští motorkáři. Brzy si ale popláčou, protože zjistí, že jejich oblíbené stroje "nekřesťansky" podraží.

ANO, bude hůř

Donald Trump hlásá "America First" (Amerika na prvním místě). Tahle politika však paradoxně může některé americké firmy přivést do potíží, anebo dokonce srazit na kolena.

Patří mezi ně Harley-Davidson. Výrobce tradičních motocyklů je v potížích už teď. Prodeje harleyů v Americe klesají, loni spadly o 8,5 procenta. V lednu proto firma zavřela továrnu v Kansas City, kde pracovalo na 800 zaměstnanců.

Bude ještě hůř. V dubnu Trumpova vláda zavedla dovozní cla na ocel (25 procent) a hliník (deset procent), čímž se zvýší cena některých dílů motorek. Firma odhadla, že jí jen letos vzrostou náklady o 15 až 20 milionů dolarů, to je v korunách 325 až 435 milionů korun. Harley-Davidson proto bude zvyšovat ceny.

A do třetice všeho zlého: Evropská unie měla z cel výjimku, kterou ale Trump neprodloužil a která k 1. červnu vypršela. Evropská komise teď chystá za cla odvetu. Mezi výrobky, na které patrně od počátku července uvalí "odvetná" pětadvacetiprocentní cla, jsou také motocykly značky Harley-Davidson.

Česko harleyům zaslíbené

Harley-Davidson loni v Česku prodal 524 nových motorek - to je historicky nejvíc.

Ve 30. letech 20. století patřilo Československo mezi nejvýznamnější trhy H-D mimo Spojené státy. V roce 1930 se v něm prodalo 500 strojů, po USA nejvíc.

V červenci se na výstavišti v pražských Holešovicích uskuteční největší oslavy 115 let od založení firmy mimo USA. Sjede se na ně 60 000 harleyářů.

Takže firma schytá cla ze dvou stran – americké i evropské.

Vyhrajeme, tvrdí Donald

Harley-Davidson, který začal vyrábět motorky v roce 1903, čtyři roky po firmě Laurin & Klement, prožívá těžké časy. Setrvalý pokles poptávky na domácím trhu se snaží kompenzovat zvyšujícím se vývozem. Firma už exportuje 43 procent produkce, nejvíc do Evropy – téměř 20 procent. V Česku se loni prodalo 524 strojů této značky, což je nejvyšší číslo od uvedení harleyů na československý trh v roce 1927.

Do toho přichází první dělnický prezident Ameriky Donald Trump a říká, že obchodní války "jsou dobré" a "je snadné je vyhrát". Pro Harley-Davidson však obchodní válka s Evropskou unií může mít devastační následky.

"Vyhodnocujeme naše možnosti. Je jasné, že odvetné tarify budou mít zásadní dopad na ceny našich motocyklů a na zákazníky," cituje agentura Reuters z prohlášení společnosti. Její vedení v něm také hájí volný obchod: "Naše výrobky plní lidem v celém světě sny o svobodě… Potřebujeme a podporujeme volný a férový obchod… Doufáme, že se tahle záležitost (se cly) urovná."

Nic tomu nenasvědčuje. Trump, jehož obchodní politiku označil Martin Wolf, sloupkař deníku Financial Times, za negramotnou, na clech na ocel a hliník trvá. Obdobně Evropská unie stojí za odvetou, která má pokrýt ztráty způsobené americkými cly, a kromě harleyů postihne další americké ikony, třeba bourbon nebo levisky.

"Také my se můžeme chovat hloupě," poznamenal k reakci Bruselu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Harley-Davidson zase skvělý

Donald Trump ve své kampani America First jmenoval firmy, které patří k tomu, čemu se v Česku říká národní (rodinné) stříbro. A zařadil mezi ně také firmu Harley-Davidson, jejíž motorky poznáte i se zavřenýma očima, protože motorům s válci v úhlu 45 stupňů dodává nesymetrické střídání válců osobitý a nezaměnitelný zvuk.

zdroj: YouTube

Po svém nástupu do funkce přijal Trump zástupce vedení firmy v Bílém domě. Manažeři přijeli na burácivých strojích a zaparkovali je na zahradě prezidentského sídla.

Trump jim děkoval také za podporu a hlasy, které před dvěma lety dostal v prezidentských volbách ve státě Wisconsin, kde firma sídlí. S přehledem tam porazil Hillary Clintonovou.

V krátké uvítací řeči před Bílým domem prezident také parafrázoval jeden ze svých volebních sloganů. Prohlásil: "Udělejme Harley-Davidson zase skvělý."

Jenže firmu teď skvělé časy nečekají. A kdo ví, jak to dopadne s Donaldem za dva roky ve Wisconsinu, až bude obhajovat prezidentství. Nepošlou ho tamní voliči, včetně harleyářů, k čertu?

Zdroje:
Vlastní