Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Čaputová v Česku vyjádřila pochopení pro demonstranty

Aktualizováno: Čaputová v Česku vyjádřila pochopení pro demonstranty
Zuzana Čaputová na Pražském hradě | zdroj: Profimedia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek přijela do České republiky. Byla to její první zahraniční cesta ve funkci hlavy státu, kterou zastává od soboty 15. června.

Čaputovou na prvním nádvoří Pražského hradu uvítal ceremoniál s vojenskými poctami. Právě schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem zahájila svůj program v Česku, konalo se i jednání delegací obou států. 

Tiskovou konferenci po soukromé schůzce Zeman začal tím, že popřál Čaputové k narozeninám, které bude mít v pátek. Poté ocenil přátelskou atmosféru soukromé schůzky i jednání v rámci delegací a poděkoval Čaputové za podporu přípravy Českého domu na Slovensku. 

"Probírali jsme široký okruh témat, neboť v mé delegaci byla řada ministrů, ale nenarazili jsme na jedinou konfliktní otázku, která by nás rozdělovala," dodal pak ke čtvrtečnímu jednání na Pražském hradě. 

Čaputová uvedla, že se Zemanem mluvili o historii i budoucnosti a připomněla, že letos je dvacáté výročí vyrovnání majetkových záležitostí mezi Českem a Slovenskem, na čemž se Zeman jako tehdejší premiér podílel.

S českým prezidentem jednala i o zahraniční politice a eurovolbách, jejich výsledky v obou zemích vnímá Čaputová jako silné poselství. Čaputová také uvedla, že je její prioritou pokračovat v dobrých vztazích s dalšími zeměmi V4. Zároveň však zdůraznila nutnost trvat na hodnotách právního státu a nezávislé justici. 

Odpolední program Čaputové zahrnoval setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) i předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) či setkání se slovenskou krajanskou komunitou. Večer Čaputová navštívila koncert na Kampě s názvem Zuzana není sama, který se konal právě u příležitosti její návštěvy.

Na koncertu vyjádřila pochopení lidem, kteří v Česku demonstrují proti českému premiérovi Andreji Babišovi a za nezávislost justice. „Dokážu rozumět Václavskému náměstí plnému klidných lidí, protože jsem rozuměla náměstím v Bratislavě,“ pravila prezidentka.

Zdroje:
Vlastní, čt24