Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Třešničkáři nadbíhají Babišovi, až se Marx v hrobě obrací

Komentář: Třešničkáři nadbíhají Babišovi, až se Marx v hrobě obrací
Pro Andreje Babiše nepostradatelný Vojtěch Filip | zdroj: Profimedia

Kdyby Andrej Babiš předstoupil před kouzelné zrcadlo a zeptal se "řekni mi, kdo je pro mě nepostradatelný?", zjevili by se v něm komunisté, drazí soudruzi Vojtěch Filip a Pavel Kováčik.

Andrej Babiš před loňskými volbami vylíčil voličům, o čem sní (zde). V brožuře, kterou jako svou prvotinu dopsal poté, co dostal padáka z ministerstva financí, líčí sny o superrychlém internetu do každé domácnosti zdarma, o rychlovlacích a také o slušném (!) podnikání (strana 219).

Po volbách mezi Babišovy sny přibyl další – sen o tom, že komunisté namísto 15 poslanců ve sněmovně jich mají aspoň 23, což by v součtu se 78 poslanci ANO dalo dohromady většinu. (Nahlíženo volbami v roce 2002, po kterých měla KSČM 41 poslanců, nic světoborného.)

S komunisty, na rozdíl od sociálních demokratů, nemá Babiš problémy. Nechtějí po něm vnitro, ba ani záruky, že odstoupí, pokud bude v první instanci odsouzen za dotaci na Čapí hnízdo. Netlačí na něj, aby zpřetrhal vazby na Tomia Okamuru a jeho zabrušovače. Přesto se chystají dodat menšinové vládě ANO a ČSSD své hlasy při rozhodování o důvěře.

Komunisté z Čech a Moravy jsou prostě partají, kterou si Babiš vysnil. Může jen litovat, že se ve sněmovně urodilo tak málo třešní.

S Belzebubem u stolu

Žijeme v době plné paradoxů, a tak se málokdo podivuje nad tím, jak komunisté otočili. Desítky let láteří nad prorůstáním politické moci a kapitálu. Teď jsou ochotni spřáhnout se s Babišem, který v sobě spojuje obojí, a proto by pro ně měl být horší než Belzebub.

Nahlíženo Marxovým pojetí třídního boje, jehož se mnozí komunisté dodnes nevzdali, by měli poslanci této strany Babiše tlouct kladivem a sekat srpem. Oni mu však snášejí třešně ze své zahrádky. Lze tušit, že Karel Marx se teď v hrobě obrací.

Komunisté až na výjimky hlasují ve sněmovně s poslanci ANO. Jsou nejspolehlivějším spojencem ve sněmovně.

Babišův pobočník Jaroslav Faltýnek si v TV Barrandov pochvaloval, jak se s komunistickými předáky Vojtěchem Filipem a Pavlem Kováčikem dobře vyjednává. Komunisté neremcají a překousli dokonce to, že Babišovo hnutí přispělo k potupnému odvolání profláknutého Zdeňka "Mlátičky" Ondráčka z vedení výboru pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

A tak komunisté vedou (s ANO a sociálními demokraty) rozhovory o příští vládě. To se jim téměř tři desítky let nepoštěstilo!

Strana pro každé počasí

Komunisté by s Babišem a spol. zasedli k vládním rozhovorům, i kdyby byli u stolu namísto sociálních demokratů zástupci samurajovy Strany přímé demokracie. Na svém webu (tady) to vysvětlují takto: "KSČM nechce jít cestou nesmyslného stupňování požadavků na obsazení vlády… Základem je pro nás stabilita České republiky a náprava chyb předchozích polistopadových vlád…"

Babiš také s podporou komunistů v obou koaličních variantách kalkuloval. Ta druhá pochopitelně vadí sociálním demokratům. "Žádnou variantu B (s SPD) nemáme, ale pracujeme na tom, aby byla zajímavá varianta A (s ČSSD) pro naše členy i členy sociální demokracie," uklidňuje je vrchní administrátor sněmovny Radek Vondráček z ANO.

Copak se tomu dá věřit? Politika je disciplínou, ve které se postoje aktérů mění rychleji než dubnové počasí.

S ďáblem na palubě

Důkazem je sám Babiš. Když Bohuslav Sobotka před rokem v rozhovoru pro Hospodářské noviny připustil, že by se sociální demokraté po volbách mohli s komunisty sejít ve vládě, Babiš zasmečoval: "Pan Sobotka udělá cokoliv, aby byl zase premiérem, s klidem se spojí s ďáblem."

Teď se s ním tedy Babiš spojil sám. A také s klidem.

Pravda, komunisté nezasednou ve vládě, nebudou tolik na očích. Budou se však podílet na rozhodování vlády – na nominacích do správních a dozorčích rad státních podniků, budou kibicovat nejen do sociální, ale i zahraniční politiky.

Lze si jen přát,aby to byla jejich poslední chvíle "slávy" před odchodem do historie.

Zdroje:
Vlastní