Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Babiš jednal v Lánech se Zemanem. Prezident pogratuloval vítězům voleb

Aktualizováno: Babiš jednal v Lánech se Zemanem. Prezident pogratuloval vítězům voleb
Podle Babiše by se neměla dnešní schůzka v Lánech týkat povolebního vyjednávání | zdroj: Profimedia

Premiér Andrej Babiš dnes dopoledne zhruba hodinu jednal na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzku premiér nekomentoval.

(AKTUALIZOVÁNO) Schůzka se konala den po konci voleb, ve kterých vládní hnutí ANO skončilo druhé za koalicí Spolu tvořenou ODS, lidovci a TOP 09. Podle předsedy vlády se neměla dnešní schůzka v Lánech týkat povolebního vyjednávání, Babiš se po jednání u novinářů nezastavil, areál opustil vedlejším vchodem. Krátce po schůzce s Babišem informovala Ústřední vojenská nemocnice, že prezident byl hospitalizován.

(11:23, původní zpráva) Premiér Andrej Babiš dorazil na zámek v Lánech na jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzka se koná den po konci voleb, ve kterých vládní hnutí ANO skončilo druhé za koalicí Spolu tvořenou ODS, lidovci a TOP 09. Podle předsedy vlády by se však neměla dnešní schůzka v Lánech týkat povolebního vyjednávání.

Původně byla schůzka Zemana a Babiše ohlášena na dnešní večer, kvůli prezidentově nemoci ale nebylo její konání jisté. Zeman s ohledem na svůj zdravotní stav zrušil účast v debatě na CNN Prima News a v jejím termínu se nakonec schází s Babišem.

„Schůzka není o (povolebních) rozhovorech, byla plánovaná. Jak mi sdělil Hrad, rozhovory začnou až ve středu,“ uvedl v sobotu Babiš.

Zeman rovněž chystá prohlášení k volbám, které dnes Hrad zveřejní na webu a sociálních sítích. Prezident před volbami opakovaně uvedl, že pověří jednáním o vládě předsedu nejsilnějšího poslaneckého klubu. Ten bude mít v nové Sněmovně hnutí ANO.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček okolo 11 hodin uveřejnil prohlášení prezidenta republiky: „Blahopřeji vítězům voleb a všem poslancům, kteří byli zvoleni, bez ohledu na jejich příslušnost k politickým stranám a uskupením. Přeji jim mnoho úspěchů v jejich další práci.“

Strany koalice Spolu s koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých uzavřely v sobotu večer memorandum, podle kterého pětice subjektů chce vytvořit společnou vládu. Prezidenta požádaly, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení vlády.

Zdroje: