Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Aktualizováno: Lánská schůzka o Staňkovi skončila bez výsledku. Babiš je slaboch, zní z opozice

Aktualizováno: Lánská schůzka o Staňkovi skončila bez výsledku. Babiš je slaboch, zní z opozice
Schůzka nedopadla | zdroj: Profimedia

Čtvrteční lánská schůzka prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše a šéfa ČSSD Jana Hamáčka ohledně odvolání ministra kultury Antonína Staňka nepřinesla žádnou změnu. Premiér a Hamáček oznámili, že se bude jednat dál. Zeman se později ministra kultury zastal. 

Babiš chtěl přesvědčit Zemana, aby po více než měsíci vyhověl jeho návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). ČSSD výměnou ministra podmiňuje setrvání ve vládě a chce, aby Staňka nahradil místopředseda strany Michal Šmarda.

Další setkání se koná 12. července, s prezidentem se sejde Hamáček a Staněk. Šéf ČSSD uvedl, že má o dalším postupu jasno a seznámí s ním předsednictvo ČSSD, které v nejbližší době hodlá svolat. Schůze by se mohla konat kolem 15. července. 

Zmíněný postup ale odmítl komentovat s tím, že s ním nejdříve seznámí své spolustraníky. Poté, co však Babiš uvedl, že doufá, jak další schůzka zachrání vládu, Hamáček dodal: "Já jsem menší optimista." 

Zeman později prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vydal prohlášení, v němž se postavil za Staňka. 

"Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém rezortu. Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého rezortu," sdílel Ovčáček.

Babiš řekl, že v případě odchodu ČSSD z vlády není pro předčasné volby. Ve sněmovně by prý kontaktoval jednotlivé strany a zjišťoval, jak se staví k případné rekonstrukci vlády. 

Hamáček jako jediné východisko z celé situace vidí to, že resort kultury bude vést člověk, kterého chce ČSSD. I ohledně další schůzky se Zemanem je skeptický, je přesvědčen, že má Staněk odejít. 

Staněk podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal a dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, které mu Babiš zaslal koncem května. Část ústavních právníků hodnotí Zemanovo počínání jako protiústavní, i Hamáček dnes řekl, že se Zeman pohybuje v jakémsi "režimu mimo ústavu".

Možnost kompetenční žaloby podle čtvrtečního vyjádření obou politiků není na stole, hnutí ANO ji odmítá. Babiš dnes poukázal na to, že výhrady k výměnám ministrů měli i předchůdci Zemana - Václav Klaus a Václav Havel. A upozornil, že se to nakonec vyřešilo dohodou. 

Situace se vyhrotila koncem minulého týdne před vypršením lhůty, v jejímž rámci ČSSD požadovala dořešení výměny Staňka za Šmardu. 

Zeman před čtvrteční schůzkou nenaznačoval, že by Staňka odvolal. Avizoval, že se pokusí ministra s Hamáčkem usmířit.

Babiš je slaboch, míní Rakušan

Podle předsedů některých opozičních stran prezident Miloš Zeman pohrdá ústavou a pohybuje se mimo její rámec. Šéf ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marek Výborný například uvedli, že na to Česko doplácí. Šéf STAN Vít Rakušan prohlásil, že je Babiš slaboch. Šéf opoziční SPD Tomio Okamura však prohlásil, že za situaci může ČSSD a její interní spory.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že prezident má povinnost odvolání Staňka podané premiérem i jmenování nového ministra přijmout. Dodal také, že ho zaráží že Babiš není schopen celou záležitost s prezidentem vyjednat, případně přistoupit k podání kompetenční žaloby. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že je připraven podat demisi. Nevidí prý nyní mnoho možností, jak by ČSSD za současných okolností mohla pokračovat ve vládě. 

Zdroje:
čt24, www.irozhlas.cz