Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Trumpova vláda žaluje Google. Větší antimonopolní kauza tady nebyla

Aktualizováno: Trumpova vláda žaluje Google. Větší antimonopolní kauza tady nebyla
Vchod do centrály Googlu v kalifornském Mountain View. | zdroj: Profimedia

Amerika vs. Google. Schyluje se k právní bitvě, ve které se americká vláda bude snažit rozbít internetového giganta.

Americké ministerstvo spravedlnosti (fakticky americká vláda) a s ním jedenáct států unie v úterý podaly žalobu na Google. Technologickou společnost, která pokrývá devadesát procent internetového vyhledávání na světě, viní, že zneužívá dominantní postavení na trhu a nepřípustně omezuje konkurenci.

Bude to jedna z největších antimonopolních kauz (patrně největší) nejen ve Spojených státech, ale i ve světě. Srovnatelná s ní je pouze žaloba vůči softwarové korporaci Microsoft před dvaceti lety.

Trumpův nepřítel ze Silicon Valley

Administrativa Donalda Trumpa má Google už dlouho v hledáčku. Je nicméně nápadné, že žaloba na korporaci, jejíž vyhledávač se stal všudypřítomným téměř na celém světě, byla podána pouhé dva týdny před prezidentskými volbami, ve kterých blonďatý republikán obhajuje prezidentství.

Trump na několika mítincích Googlu pohrozil, že se bude zodpovídat ze svého chování. Prezident si opakovaně stěžuje, že ho Google znevýhodňuje proti jeho soupeři ve volbách, demokratu Joe Bidenovi. Prohlašuje, že je zaujatý proti konzervativcům a potlačuje jejich názory.

Kromě toho Trump už dříve Google nařkl, že zmanipuloval dva až šestnáct milionů hlasů v prezidentských volbách v roce 2016. Odvolával se přitom na studii, která nic takového netvrdí.

Když se rozzlobíme, budeme zlí. Trump. Když se rozzlobíme, budeme zlí. | zdroj: Profimedia

Kritici Googlu tvrdí, že pokuty v řádu miliard dolarů, které Googlu v posledních letech nařídily evropské regulační orgány, nebyly dost přísné a účinné. Někteří ze členů Trumpovy vlády se už nechali slyšet, že Google musí změnit svou strukturu, protože v současné podobě je nekontrolovatelný. To by fakticky znamenalo firmu v nynější podobě rozbít.

Firma, ve které se točí miliardy

Mateřskou firmou Googlu je technologická společnost Alphabet. Její tržní hodnota přesahuje bilion dolarů, více než 23 bilionů korun. Tržby Googlu loni dosáhly 162 miliard dolarů, to je 3,7 bilionu korun. což se blíží ročnímu výkonu české ekonomiky.

Google čelil žalobám i v zahraničí. Evropská unie mu vloni udělila pokutu 1,7 miliardy dolarů za omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou. Dalších 2,6 miliardy dolarů platila firma v roce 2017 za zvýhodňování vlastních nákupních stránek a 4,9 miliardy USD v roce 2018 za blokování konkurentů v operačním systému Android.

Deník Boston Globe připomíná, že je nejisté, zda a v jakém rozsahu bude žaloba pokračovat, pokud v listopadových volbách vyhraje Joe Biden, byť demokraté jsou vůči Googlu také kritičtí.

Google na postup americké administrativy reagoval na Twitteru: "Žaloba ministerstva spravedlnosti je chybná. Lidé používají Google, protože si ho vybrali, ne proto, že jsou k tomu nuceni, nebo proto, že nemohou najít alternativu," píše se v tweetu.

Většina služeb Googlu je zdarma výměnou za osobní údaje, které firmě pomáhají při prodeji reklamy. Google se hájí argumentem, že nemá moc, která by nutila lidi používat jeho bezplatné služby, nebo jim bránila v odchodu ke konkurenci.

  profimedia-0486382034 Sundar Pichai, výkonný ředitel Googlu. | zdroj: Profimedia

Zdroje: