Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Amerika, pistolníků zóna

Amerika, pistolníků zóna
Záběr z kultovního snímku Limonádový Joe | zdroj: ČSSR/Filmové studio Barrandov

Kongresmanka z Arizony se chlubila, že zpropadeně dobře střílí. Hlasovala proti regulacím obchodu se zbraněmi. Poté, co ji pomatený mladík postřelil, však obrátila a teď pomáhá prezidentovi v tažení proti zbrojařské lobby.

Svobodný je ten, kdo má kvér. Tuto zásadu vyznávají desítky milionů Američanů. Politici jim vycházejí vstříc, a tak v některých amerických státech koupíte pušku nebo pistoli jako housku na krámě.

Důsledkem jsou časté případy střelby vyšinutých jedinců.

Barack Obama s tím chce něco dělat. "Zbrojařská lobby nemůže držet Ameriku jako rukojmí. Nemůžeme přijmout masakry jako cenu za svobodu," pravil prezident a z Bílého domu oznámil novou iniciativu, která má zpřísnit pravidla prodeje střelných zbraní.

zdroj: BBC News/Youtube.com

(Na celý projev se můžete podívat ZDE.)

Projevu, v němž prezident připomněl masakry v amerických městech, přihlíželi pozůstalí po obětech střelců i ti, kteří jejich řádění přežili. Byla mezi nimi Gabrielle Giffordsová, jedna z tváří jeho iniciativy, která vyvázla z útoku vyšinutého mladíka před obchodním centrem.

Životní osud této bývalé kongresmanky věrně ilustruje rozporuplnost amerického přístupu ke střelným zbraním.

Gabby, kolty proklatě nízko

"Gabby" Giffordsová pochází z Arizony – státu, který si našinec patrně vybaví se songem, v němž se zpívá: "Arizóna, Arizóna, to je pravých mužů zóna, karty šustí, kulky bzučí...".

Parodie na western se zpěvy Limonádový Joe aneb Koňská opera je vcelku blízká realitě. V Arizoně – západoamerickém státu, který proslavily souboje šerifů s desperáty a bílých osadníků s indiány – dodnes může nosit zbraň téměř každý. Tamní zákony týkající se prodeje zbraní patří v Americe k nejliberálnějším.

Pistole nebo kolt v pouzdru za opaskem nejsou v Arizoně historií, ale současností. K tomu, abyste si pořídili střelnou zbraň, stačí dosáhnout plnoletosti, být bezúhonný a svéprávný. Nemusíte mít žádnou licenci – obdobu zbrojního průkazu v Česku. Nemusíte se zdržovat s kurzem, v němž vás instruktoři naučí zacházet se zbraní.

Obyvatelé Arizony, jednoho ze symbolů Divokého západu, jsou dodnes hrdí na své tradice. Jednou z nich je kultura koltů, pistolí a pušek.

Vyznávala ji také Giffordsová, jedna z největších politických celebrit Ameriky. Arizonu zastupovala ve Sněmovně reprezentantů a ve čtyřiceti byla pokládána za vycházející politickou hvězdu. S manželem Markem Kellym, pilotem raketoplánu, představovali idylický pár.

Giffordsová jako emancipovaná obyvatelka Arizony byla členkou National Rifle Association, která hájí právo držet střelné zbraně. Ve federálním kongresu vystupovala proti snahám zpřísnit pravidla pro jejich koupi a držení. Na webové stránce se chlubila fotkami, na nichž pózovala se zbraněmi.

"Mám doma pistoli Glock 19 a ve střelbě jsem zatraceně dobrá," pravila v rozhovoru pro deník New York Times. Obhajovala v něm benevolentní arizonský zákon o střelných zbraních.

Jen několik měsíců nato, v lednu 2011, se jí však svět obrátil vzhůru nohama. Při debatě s voliči před obchodním centrem ve městě Tucsonu ji postřelil mladík Jared Lee Loughner. Kromě ní zranil dalších čtrnáct lidí a šest zabil.

Ironií přitom je, že atentátník postřelil Giffordsovu z pistole stejné značky – Glock, kterou zakoupil ve sportovním obchodě jednoduše, jakoby si z vedlejšího regálu vybral rybářský prut.

Loughner dostal u soudu sedm doživotí. Giffordsová, kterou zasáhl projektil do hlavy, měla štěstí, smrti unikla. Lékaři jí přitom dávali jen pětiprocentní šanci na přežití.

Dodnes ale špatně vidí, obtížně mluví a chodí o holi. Politickou kariéru musela vzdát. S manželem jezdí po veletrzích se zbraněmi a přesvědčuje, že je nutné zbrojního byznys přísněji regulovat.

Zbrojaři v balíku

Obama se teď chystá nařídit všem prodejcům zbraní povinnost získat federální licenci. Na jejím základě budou muset prověřovat minulost zájemců o koupi střelných zbraní.

Dosud to nedělali ti obchodníci, kteří prodávali zbraně podle benevolentních zákonů platných v některých amerických státech. S touto praxí chce Obama skončit.

Všichni zájemci o střelné zbraně ve Spojených státech by tak měli splnit stejné požadavky. To znamená, že by se měly prověřovat dokumenty o jejich duševním zdraví, trestní rejstříky a další záznamy – například z armády.

Kdyby tato federální pravidla platila už dřív a kdyby záznamy obsahovaly všechna data, mohlo být odvráceno krveprolití v Tucsonu. Loughnera totiž dva roky před střelbou nepřijali do armády. Vojenský lékař během prohlídky při přijímacím řízení zjistil, že bere drogy.

Chystané dekrety by ale v žádném případě nemohly překazit masakr na základní škole ve městě Newtonu (stát Connecticut), kde před dvěma lety dvacetiletý Adam Lanza zastřelil dvacet dětí ve věku od pěti do deseti let a sedm dospělých. Zbraně legálně koupila bezúhonná vrahova marka – psychoanalytička. Syn jí je ukradl.

Právě takové případy, kdy výrostci berou pušky nebo pistole rodičům a bezhlavě střílejí, přitom byly v posledních letech časté.

Obamova legislativa nebude všemocná, může však omezit nákupy zbraní tím, že budou hůř dostupné. Dnes je v amerických domácnostech přes 270 milionů pušek, koltů a pistolí. To je víc než jedna střelná zbraň na dospělého člověka.

Poptávka po ručních střelných zbraních přitom stoupá. Zbrojařům, zejména firmě Smith & Wesson, rostou tržby a jejich akcie jsou v černých číslech.

Každý chvilku tahá pilku

Federální policie FBI odhaduje, že údaje z její databáze sloužící k prověrkám zákazníků, kteří kupují zbraně (National Instant Background Check System), využívají obchodníci jen v šedesáti procentech prodejů. Ve čtyřiceti procentech je systém obcházen, což by teď mělo být zapovězeno.

Pochopitelně za předpokladu, že nová opatření nezruší soud. Republikáni na ně nepochybně podají stížnost. Obdobný návrh zákona už dříve shodili ze stolu. Teď ho Obama vrací do hry chystaným prezidentským nařízením a směrnicí Úřadu pro kontrolu alkoholu, tabáku, střelných zbraní a výbušnin.

"Prezident pohrdá Kongresem, opovrhuje jeho vůlí," reagoval na Obamovu iniciativu mluvčí republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Paul Ryan.

Pokud nové regulace prodeje zbraní nezruší soud, dá se čekat, že to udělá příští republikánský prezident. Tak to v Americe funguje. Demokraté přijímají regulace, republikáni je škrtají.

V americké politice platí zásada, kterou známe i z Česka: Každý chvilku tahá pilku. (Pochopitelně opačným směrem.)

Zdroje:
Vlastní