Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Komentář: Stojíme na prahu světové války? Kovboj Trump nosí jaderné kolty proklatě nízko

Komentář: Stojíme na prahu světové války? Kovboj Trump nosí jaderné kolty proklatě nízko
Na palubě letadlové lodě Carl Vinson | zdroj: Profimedia

Trump ukázal, že nosí kolty proklatě nízko. V jeho případě však nejde o pomyslné švihácké šestiraňáky, ale o kufřík plný bezpečnostních kódu k nejmocnějšímu jadernému arzenálu planety. 

Zatímco ještě začátkem minulého týdne Trump hovořil o tom, že si Západ musí na Asada v čele Sýrie zvyknout, ve čtvrtek už americké rakety zasypávaly syrskou leteckou základnu, kterou používají i Rusové.

Trump neopomněl pro jistotu ruskou stranu (a tedy i syrskou) o chystaném útoku informovat. I tak to analytici hodnotí jako malý krůček od přímé konfrontace s Ruskem, která by mohla mít s ohledem na atmosféru panující v Rusku i USA nedozírné následky. Spekuluje se dokonce o tom, že Rusové z nějakého důvodu nechali svůj protiraketový štít, který v oblasti mají, záměrně vypnutý. 

Trumpovo blízkovýchodní PR, na jehož konci je kromě výrazných materiálních škod i 16 mrtvých včetně 9 civilistů (děti nevyjímaje), začalo velmi rychle sklízet plody v podobě obratu západního mediálního mainstreamu. Z mačistického šovinisty, který se sexisticky vyjadřuje o ženách a obdivuje ruského vůdce Putina je najednou rozhodný muž, který neváhá jednat.

Trump tvrdí, že ho k akci podnítily záběry umírajících dětí v důsledku chemického útoku Asadovy armády. A přestože vyšetřování útoku ještě ani nestihlo začít, Trump poslal na vyklizenou základnu rakety se špatnou muškou – část raket dopadla mimo základnu, což můžou (ale nemusí) potvrzovat také civilní oběti.

Móda hrozit zbraněmi je zpět

Americký pistolník v ráži každopádně rovnou pohrozil dalším útokem Sýrii, ale také Severní Koreji, která v poslední době zbystřila a cvičně pálí rakety do vzduchu o něco častěji než obvykle. Americké rakety dopadaly na syrskou základnu a americké hrozby na hlavu Severokorejců zrovna ve chvíli, kdy Trump večeřel s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Právě Čína je de facto jediným spojencem KLDR.

O pouhé dva dny později už Američané přesouvali svou letadlovou loď Carl Vinson v doprovodu torpédoborce a menšího bojového plavidla ke Korejskému poloostrovu. Představa války s rizikem jaderného útoku přestává začíná nabývat nebezpečně reálných obrysů.

profimedia-0328520557 Skupina Carl Vinson míří ke Korejskému poloostrovu | zdroj: Profimedia

KLDR varuje o nedozírných důsledcích a reaguje i Čína, která podle jihokorejských médií přesouvá k hranicím s KLDR 150 tisíc mužů. Tak trochu nechtěným rukojmím v této hře zůstává jihokorejský Soul ležící v dostřelu a přímé palebné trajektorii severokorejského dělostřelectva.

Výbušně vypadá také situace v Evropě, kde se v Pobaltí koncentrují vojska NATO, jejichž účel je dle vyjádření aliance přísně obranný, jenže Rusko si to nemyslí. O válkou zmítané Ukrajině ani nemluvě.  

O krok blíž k další světové válce?

Přestřelka u O. K. Corralu mezi skupinkou psanců a bratry Earpovými trvala půl minuty. Jaderná výměna mezi světovými mocnostmi by trvala možná jen o trochu déle, její následky by ale byly prakticky věčné.

Evropa by přitom vzhledem k hustotě rozmístění amerických základen a strategických cílů v Německu nebyla ušetřena, jak se mnozí naivně domnívají.

A tak zatímco Trump ustupuje ze svých izolacionistických pozic a heslo „America first“ nahrazuje protekcionistickým přístupem tradičního jestřába, řada Američanů, která mu dala hlas, nejspíš začíná pochybovat o správnosti své volby.

Zdroje:
Vlastní