Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Koupání v oblacích. Prosklený bazén ukáže Londýn z výšky 35 metrů

Koupání v oblacích. Prosklený bazén ukáže Londýn z výšky 35 metrů
Prosklený bazén se bude nacházet ve výšce 35 metrů | zdroj: Vizualizace Ballymore Group

Jen tak si vyjít na střechu a zaplavat si v bazénu už dnes není zas až tak neobvyklé. V Londýně ale architekti a stavební inženýři myšlenku ještě o něco upgradovali. Až se v roce 2019 otevře dvojice luxusních bytových domů, bude je spojovat velký prosklený bazén. Lidé tak budou moci při plavání sledovat dění na ulici z 35metrové výšky, píše server BBC.

Pětadvacetimetrový bazén získal přezdívku "Nebeský bazén" a půjde o světový unikát. Má propojit střechy dvou budov v developerském projektu nazvaném Embassy Gardens (Velvyslanectví zahrad), který vyroste v oblasti Nine Elms na jihovýchodě Londýna nedaleko elektrárny Battersea a otevřít by se měl za čtyři roky.

Umístit bazén do takové výšky a navíc mezi dvě budovy vyžaduje mimořádně náročné technické provedení. Ten úkol společnost Ballymore Group zadala projektovým inženýrům z firmy Eckersley O'Callaghan, která například dlouhodobě spolupracuje se společnístí Apple.

Hlavní problém je, že desetipatrové budovy budou postaveny na samostatných základech. "Znamená to, že výkyvy ve větru bude mít každá trochu jiné. A my se mezi ně snažíme dostat potenciálně křehkou stavbu," vysvětlil BBC inženýr Brian Eckersley.

embassy-gardens_190815_01 Prosklený bazén se bude nacházet ve výšce 35 metrů | zdroj: Vizualizace Ballymore Group

Při tom všem je ještě potřeba vzít v úvahu hmotnost vody a její tlak na budovy. Takže zatímco voda bude tlačit budovy lehce od sebe, stavby budou vyvíjet lehce opačný tlak - tedy směrem sobě.

"Pokud vím, půjde skutečně o světový primát - nevím o žádném jiném proskleném bazénu, který by byl umístěn takhle ve vzduchu ve výšce," uvedla Sarah Frayová, ředitelka vývojových a technických služeb Institutu stavebního inženýrství.  

embassy-gardens_190815_03-800x456 Prosklený bazén se bude nacházet ve výšce 35 metrů | zdroj: Vizualizace Ballymore Group

Samotná "nádoba" bazénu ale nebude podle Eckerseleyho vyrobena ze skla, pravděpodobně spíš z transparentního akrylátu, což je druh plastu. Není to až ani tak kvůli rizikům celé stavby, ale kvůli výhledu - nebude podle něj docházet k tak vysokému lomu světla jako v případě skla. 

Ale samozřejmě, aby se uchovala jeho průhlednost, nebude stačit jen vnitřní filtrace vody. Bude se tak muset vymyslet ještě způsob a technické řešení toho, jak bazén umývat i zvenčí. 

Zdroje:
BBC