Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zvýšíme daně kvůli Řecku, řekli Nečas s Kalouskem. A začal křik

Zvýšíme daně kvůli Řecku, řekli Nečas s Kalouskem. A začal křik
zdroj: Mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 v pondělí řekl, že úvaha o možném navýšení nepřímých daní v České republice kvůli případným turbulencím na trzích v souvislosti s finančními problémy Řecka a eurozóny je zcela na místě.

Bylo by to podle něho méně škodlivá než zvýšení přímých daní. V neděli o tom hovořil i premiér Petr Nečas. Na levici to vyvolalo nesouhlas, pravicoví poslanci se k tomu moc nevyjadřují.

„Už zblbli úplně. Nechápu proč nezvednou otázku progresivního zdanění a zavedení druhé sazby daně u korporátních podniků s velkou tržní silou," uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jiří Paroubek z ČSSD.

Nelze jen ždímat a stříhat ovce

Předseda KSČM a člen rozpočtového výboru Vojtěch Filip je rovněž zásadně proti. „Pokud pohnou s daňovou sazbou, tak jedině u daní přímých, a to diferencovaně," říká Filip.

Podle předsedy Hospodářského výboru Milana Urbana z ČSSD vychází úvaha ze zkresleného vidění světa. „Nelze jen stříhat ovce. Je třeba také zajišťovat příjmy podporou hospodářského růstu. Žádná firma ani stát nemůže dlouhodobě jen škrtat výdaje a ždímat občany. Musí se také starat o to, aby něco vyráběla a prodávala," řekl serveru ParlamentníListy.cz Urban.

Celý článek na ParlamentniListy.cz