Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ztracené poklady a památky: Co ještě máme šanci spatřit a co zmizelo lidskou hloupostí?

Ztracené poklady a památky: Co ještě máme šanci spatřit a co zmizelo lidskou hloupostí?
Rekonstrukce části Svitků od Mrtvého moře | zdroj: Profimedia

Některé možná stále dřímají zakopané nebo na dně moří. Jiné zmizely nadobro - kvůli lidské hlouposti. Seznamte se s poklady pohřebnými (možná) dočasně i těmi, které už nebudete mít šanci spatřit.

Vzhůru na Floridu!

Začneme optimisticky. Pokud plánujete cestu do Spojených států, podívejte se i na Floridu. Kromě žhavých slunečních paprsků se totiž ve vodách omývajících oblast s příznačným názvem Treasure Coast sem tam zatřpytí i nějaký ten poklad - s historií, z níž vášnivým hledačům pokladů, klesne brada.

Počátkem 18. století vypluly z Nového světa španělské lodě vezoucí do Evropy obrovský poklad. Galeony však na cestu vyrazily ve špatnou dobu, což se stovkám námořníků i vší té drahé parádě stalo osudným - smetl je hurikán.

Tragédii, která se udála nedaleko dnešního Sebastian Inlet, dodnes připomíná zlato, které se v oblasti čas od času objeví. A není tak divu, že je Treasure Coast už dlouho oblíbeným cílem lovců pokladů. Třeba v roce 2013 našla jedna americká rodinka zlato v hodnotě 300 tisíc dolarů!

Dům, který už neuvidíte

A teď něco smutnějšího - zvlášť pro fandy Williama Shakespeara. Pokud se jako turisté vydáte do jeho rodiště, Stratfordu nad Avonou, prohlédnete si třeba Shakespearovo muzeum, nebo divadlo, které vystavěli a provozují na počest renesančního génia.

Ovšem nebýt jisté hloupé záležitosti, mohl možná dodnes ve Stratfordu stát i původní dům, kde Shakespeare žil na sklonku svého života a napsal svá pozdní díla. Co se stalo? Inu, v domě s názvem New Place bydlel v 18. století jistý reverend Francis Gastrell, kterého údajně velice štvali tehdejší "turisté", kteří mu okouněli kolem domu a především je zajímala moruše v zahradě. Tu měl totiž vysadit sám slavný spisovatel.

Reverend na zájem Shakespearových obdivovatelů reagoval tak, že moruši jednoduše pokácel, což vzbudilo velkou nevoli Stratforďanů. V následné při s městem, mimo jiné ohledně daní, se Gastrell navíc rozhodl k ještě radikálnějšímu řešení a dům zboural. To už bylo pro sousedy příliš a chlápka ze Stratfordu doslova vyštípali.

Cestování časem

Svitky od Mrtvého moře jsou vzácnost už samy o sobě, cestu k pokladu však možná navíc ještě jedna jejich součást obsahuje. Konkrétně záhadný takzvaný Měděný svitek, na němž by měl být popis více než šesti desítek míst v Izraeli a okolí, které ukrývají bohatství…

Jenže pozor, pátrání po něm je obzvlášť těžké a možná byste k němu potřebovali britského frajera Doctora Who s jeho společnicí a hlavně modrou policejní budku cestující časem. Vodítka k pokladům popsaným v některých částech totiž pohřbily písky času, neb je velice těžké rozluštit indicie staré přes 2000 let.

Nikdo totiž přesně neví třeba to v jaké pohřební svatyni se pod třetí řadou kamenů skrývají zlaté slitky - což je jeden z pokladů - a tak dále. Vše navíc komplikuje i fakt, že některé části textu dosud nebyly řádně rozluštěny. Hledání pokladů nikdy nebyla jednoduchá záležitost, ovšem toto je prostě vskutku ořech s velkým O. Mimochodem na vlastní oči můžete Měděný svitek vidět v muzeu v jordánském Ammanu.

Sbohem, Leonardo

Čekání na zázrak. Tak lze asi nazvat důsledky incidentu, který doslova vymazal kulturní památku milionové hodnoty stvořenou jedním  z nejslavnějších umělců historie - Leonardem da Vincim. Jeho skica Orfea napadaného Furiemi se před lety dostala do rukou restaurátorům, kteří na ní použil nevhodný prostředek a způsobili něco hrozného…

Kresba totiž prakticky zmizela. A na světě tak zůstala celkem bezcenná připomínka obrovského pochybení. Na původce pochybné úpravy se snesla vlna kritiky - mimo jiné proto, že předem neotestovali reakci uměleckého díla na použitou látku. Ovšem "pozdě bycha honiti"… Pokud se tedy nevyplní přání těch, kteří věří, že by dílo jednou mohli obnovit pokročilejší restaurátorské technologie.

Je to v troubě

U hloupě ztracených uměleckých skvostů ještě zůstaneme. Následující příběh totiž patrně co do absurdity překoná i nešťastné restaurování Da Vinciho díla. V říjnu 2012 ukradl zlodějský gang sedm obrazů slavných autorů - konkrétně Picassa, Gauguina, Moneta, Matisse a Freuda. Ovšem zatímco celé provedení loupeže nebylo ničím výjimečné, závěr byl šokující.

Jeden ze zlodějů - Rumun Radu Dogaru - totiž dal obrazy do úschovy své matce. A ta, poté co byl její syn zatčen, udělala věc, z které leckterému milovníkovi umění div nevypadají vlasy hrůzou - spálila obrazy v hodnotě desítek milionů dolarů v kamnech. 

Vzhůru do hor

A na závěr něco hezkého. Ačkoliv příběh začíná dost hořce. Psal se rok 1988 a bohatému obchodníkovi s uměním Forestu Fennovi se obrátil život vzhůru nohama. Dozvěděl se totiž, že má rakovinu ledvin a lékaři mu dávali zhruba rok života. Fenn na to mimo jiné reagoval tak, že vzal svou sbírku cenností, včetně zlata a drahého kamení, vydal se do Skalistých hor a všechen ten poklad tam zakopal. Tehdy prý i s plánem, že se k truhle nechá  pohřbít.

Nicméně Forrest Fenn se nakonec z rakoviny vyléčil, v současnosti je mu už přes 80 let a (i) vy máte šanci jeho zakopaný poklad najít, neb hledače instruuje zašifrovanými pokyny. Stěžejní poznatky podle jeho slov obsahuje především báseň, kterou zveřejnil i na svých webových stránkách. Další nápovědy jsou pak také ve Fennových vzpomínkách The Thrill of the Chase a Too Far to Walk.

Ač se objevilo několik výtečníků, kteří prohlašovali, že poklad už mají doma, podle Fenna dosud nikdo pohádkovou nálož nezískal. A motivace k tak neobvyklému činu? Fenn tvrdí, že chce prospět zdraví lidí a vyhnat je od televize a počítačů do přírody. A upřímně, vydatná "procházka" po Skalistých horách vůbec nemusí být špatná kratochvíle. Poklad nepoklad.

Zdroje:
Vlastní