Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Zoufalý Putin a nastrčený Medveděv. Bílý dům uštědřil Moskvě diplomatický políček

Zoufalý Putin a nastrčený Medveděv. Bílý dům uštědřil Moskvě diplomatický políček
Putin a Medveděv ve volných chvilkách u čaje | zdroj: Profimedia

Bílý dům odmítl přijmout ruskou delegaci v čele s premiérem a někdejším prezidentem Dmitrijem Medveděvem, který chtěl s Američany jednat o Sýrii. Podle Washingtonu je ruský prezident Vladimir Putin zoufalý a Američanům se snažil Medveděva nastrčit místo sebe. 

"Nijak zvlášť mě nepřekvapuje, že se prezident Putin v zoufalství uchýlil k tomu, že se pokusil vyslat do Spojených států druhého nejvýše postaveného funkcionáře v ruské vládě, aby nás přesvědčil, že bychom se k nim měli připojit. Faktem ale je, že jejich žádost nepadla na úrodnou půdu," prohlásil mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Rusko má podle jeho slov vlastní agendu, kterou je následovat svou vlastní agendu. Američané jsou ochotni spolupracovat s Ruskem v Sýrii pouze v případě, pokud Rusové předvedou "konstruktivní vklad" do jejich (amerického, resp. spojeneckého) boje s Islámským státem.

Rusové si přitom opakovaně stěžovali, že s nimi Američané odmítají jednat a konzultovat letecké operace na syrském území. Americké rozhodnutí odmítnout ruskou delegaci se proto Moskvy "dotklo", jak poznamenal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

Poslat Medveděva do Washingtonu přitom navrhl sám Putin, což podle jeho mluvčího Dmitrije Peskova dokazuje, že "Rusko nabízí vysokou úroveň pro projednání tak zásadních otázek". Washington navíc nepřijal ani ruskou nabídku na vyslání své delegace do Moskvy. 

Američané žádají Rusy, aby upustili od náletů v Sýrii. Západ je totiž přesvědčen, že Rusové bombardují nejen pozice Islámského státu, ale i syrskou opozici válčící s režimem prezidenta Bašára Asada. Moskva to ale vytrvale popírá a tvrdí, že bojuje pouze s "teroristy". Za teroristy ovšem Asad i jeho ruští spojenci označují mimo jiné právě i opoziční bojůvky. 

Zdroje:
Vlastní, Lenta.ru, The Washington Times