Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Znovuzrození Nokie a velký návrat malého telefonu

Znovuzrození Nokie a velký návrat malého telefonu
Arto Nummela, generální ředitel nového výrobce Nokií společnosti HMD Global | zdroj: Profimedia

Pád výrobce mobilních telefonů Nokia je dokonalým příkladem neschopnosti přizpůsobit se trendům. Dokáže slavnou finskou značku zachránit nový mobilní telefon pro chudé, který nese legendární označení 3310? Anebo ji vytáhnou zpět klasické smartphony s Androidem?

V roce 2008 měla finská Nokia na světovém trhu s mobily podíl neuvěřitelných 38 procent. Prodala tehdy za rok 472 milionů mobilů. O šest let později koupil divizi mobilních telefonů Nokia americký Microsoft. Nokia následně úplně ztratila relevanci. Za rok 2015 se prodalo pouhých 38 milionů telefonů s touto značkou.

Nokia je přitom velmi starou společností. Založena byla už v roce 1865 a postupně podnikala v nejrůznějších odvětvích - nejprve jako papírenská a energetická společnost. Teprve koncem 70. let minulého století se přeměnila v telekomunikační firmu.

První mobil představila v roce 1987. Během následujících 20 let se stala průkopníkem mobilní technologie a to nejen na straně uživatelů, ale i na straně dodavatelů zařízení pro mobilní sítě. První dekáda 21. století bez debat patřila právě Nokii.

Spojenectví Pata a Mata

Jenže podobně jako Microsoft v 90. letech absolutně nezvládl nástup internetu, nezvládla Nokia nástup dotykových telefonů. Je proto tak trochu s podivem, že se v roce 2013 rozhodly obě tyto nešťastné firmy spojit své síly. Microsoft odkoupil od Nokie divizi mobilních telefonů a nějakou dobu ještě značku Nokia používal.

Než licence na použití značky Nokia vypršela, Microsoft postupně přešel na značku Lumia. Ani ta ale neuspěla, stejně jako neuspěl operační systém Windows Phone. Microsoft proto divizi mobilních telefonů Microsoft Mobile s obří ztrátou prodal společnosti HMD Global, kterou založili bývalí zaměstnanci společnosti Nokia.

Rozhodli se, že zašlou slávu značky obnoví. A jdou na to vpravdě od lesa. Každý zkušenější uživatel mobilních telefonů si totiž bezesporu vybaví model Nokia 3310 z roku 2000. Legendární telefon si své uživatele získal neuvěřitelnou odolností, výdrží baterie i jednoduchostí.

Právě tuhle značku, Nokia 3310, se firma HMD rozhodla obnovit. Nový stejnojmenný telefon představila na mobilním veletrhu Mobile World Congress 2017 v Barceloně. Malé barevné vajíčko má ale s původním telefonem jen pramálo společného.

Hračka pro fajnšmekry a zálesáky

Miniaturní displej 2,4" s rozlišením 320x240 pixelů je sice barevný, ale ne dotykový. Telefon má 16MB paměti a k internetu se umí připojit pouze přes obstarožní GRPS (2.5G). To už je snad rychlejší veřejný internet v knihovně. Zajímavostí je možnost využití dvou SIM karet. Ovšem v pohotovostním režimu má mít nová Nokia 3310 neuvěřitelnou výdrž jednoho měsíce.

V přepočtu by staronový telefon měl stát asi 1500 Kč, což je poměrně dost, vezmeme-li v úvahu, že nejlevnější čínské dotykové telefony s internetovým připojením minimálně o dva řády kvalitnějším lze sehnat za cenu jen o málo vyšší. Navíc, dokonce i v rozvojových zemích je připojení k internetu čím dál rozšířenější a důležitější.

Potenciál nové Nokia 3310 by mohl být ve funkci druhého mobilu - záložního, nebo pohotovostního při výletech do přírody. Jenže stejně dobře lze využít kterýkoliv starý mobil. Kde je tedy přesně tržní prostor pro novou Nokii 3310, není úplně jasné. Snad to vědí alespoň plánovači HMD.

Způsob, jakým legendární telefon představil šéf nového výrobce Nokií, Arto Nummela, ovšem naznačuje, že Nokie 3310 hraje na nostalgickou nótu. Má neskutečnou výdrž, hada a původní vyzvánění. Co víc by mohl člověk chtít?

Kromě této novinky má ale značka Nokia ještě jedno eso v rukávu. Vlastně tři. Všechny mají velký dotykový displej, běží na nich Android a celkově odpovídají dnešní době mnohem víc, než legendární 3310. Nokia 6 nabízí slušnou výbavu v podobě 5,5" displeje, 3 GB RAM, 32 GB paměti a 8Mpix fotoaparátu. Prodávat se bude od 229 eur (v přepočtu přes šest tisíc korun).

Nokia 5 a Nokia 3 jsou menší, levnější a s nižšími, ale konkurenceschopnými specifikacemi. A právě tyhle mobily by snad mohly pomoct značku Nokia znovu etablovat ve světě mobilních telefonů. Novinky by se měly začít objevovat na trhu už od druhého čtvrtletí letošního roku.

Zdroje:
Vlastní