Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zle v ČSSD. Komunisté nás vraždili, připomněl Hašek Sobotkovi

Zle v ČSSD. Komunisté nás vraždili, připomněl Hašek Sobotkovi
zdroj: tisková zpráva

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že pokud by v příštích volbách sociální demokracie zvítězila s výrazným náskokem, dovedl by si představit menšinovou vládu s podporou KSČM. Koalici s komunisty však odmítl. Místopředseda Michal Hašek se ale proti myšlence tvrdě ohradil.

Kdybychom vyhráli volby s výrazným náskokem, je pro nás možná varianta menšinové vlády. Podpora KSČM je jednou z variant, kolice s nimi není naším cílem," prohlásil Sobotka pro Hospodářské noviny.

Bohumínské usnesení platí

Jeho názor se však nesetkal u všech sociálních demokratů s velkým pochopením. První místopředseda strany Michal Hašek se proti názoru Sobotky ostře ohradil. „Bohumínské usnesení o zákazu spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni pro mne rozhodně není mrtvé a budu jej i nadále důsledně prosazovat uvnitř ČSSD," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Hašek.

"S nynější nereformovanou KSČM bez jasné sebereflexe poválečné historie, bez jasné sebereflexe poválečné historie, včetně perzekuce sociálních demokratů. Někteří byli popraveni, řada vězněna, předseda sociální demokracie Bohuslav Laušman byl unesen komunistickou státní bezpečností z Rakouska a v komunistickém vězení zemřel za dosud neobjasnených okolností. Neumím si za těchto okolností představit sdílení vládní odpovědnosti za Českou republiku s komunisty," vysvětluje místopředseda.

Celý článek na ParlamentniListy.cz