Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Zkasíruju NATO a podráždím Brusel: To nejdůležitější z Trumpova projevu

Zkasíruju NATO a podráždím Brusel: To nejdůležitější z Trumpova projevu
Životní okamžik Donalda Trumpa - jeho projev před oběma komorami Kongresu | zdroj: Profimedia

Donald Trump vyložil kongresmanům a americkému lidu své plány – vše, co dosud nestihl odtvítovat.  Popsal, jak chce udělat Ameriku velkou. A naznačil, jak naloží s Evropou.

Donald Trump se proměnil ve státníka. Před oběma komorami kongresu přednesl projev, ve kterém nikoho nenapadal a neurážel. Co víc, vyzýval v něm ke spolupráci a citoval z bible.

"Věřte ještě jednou Americe," oslovil prezident desítky milionů Američanů, kteří jeho řeč sledovali v hlavním vysílacím čase v úterý v devět večer východoamerického času (ve středu po třetí hodině ráno SEČ). Apeloval na ně, aby byli jednotní. "Sjednoťte se pro dobro naší země," vyzval.

Trump řekl Američanům, co chtěli slyšet. Slíbil, že se postará o to, aby Amerika byla bezpečná, aby v ní vznikla (nebo se do ní vrátila) dobře placená pracovní místa. Ujistil, že jeho vláda ve spolupráci s kongresem zajistí zdravotní péči pro všechny a k tomu ještě sníží daně.

V sondě CNN/ORC bezprostředně po projevu 69 procent dotázaných označilo směr vytyčený Trumpem za správný, jen 29 procent za špatný.

Nahlíženo z Česka, byla v projevu podstatná tři témata:

1. Fandíme brexitu a dalším exitům

Toto poselství vyjádřil Trump v jedné nenápadné, ale výmluvné větě: "Budeme respektovat historické instituce, ale zároveň ctít svrchovaná práva národů."

Je patrné, že Trump a jeho tým dají přednost vyjednávání s jednotlivými evropskými státy před spoluprací s Evropskou unií. Americký prezident dal už několikrát najevo, že by bruselské společenství nejraději viděl rozebrané na součástky. Je jen otázkou času kdy odpíská rozhovory o volném obchodu s Evropskou unií (Transatlantické obchodní a investiční partnerství, TTIP).

2. NATO je fajn, ale zaplatíte si ho

Poté, co evropským spojencům vynadal za nízké výdaje na zbrojení, ujistil Trump v kongresu o podpoře aliance. Dal ale najevo, že podpora je podmíněná.

"Důrazně podporujeme NATO, alianci, … která porazila komunismus," ujistil a pokračoval: "Ale naši partneři musí plnit své finanční závazky. A právě teď, na základě našich tvrdých a upřímných diskusí to začínají dělat. Peníze už přicházejí."

3. Chceme družbu s Putinem

Trump prohlásil, že Spojené státy chtějí "uzavírat nová přátelství", protože "nestojí o válku a konflikty", ale "o harmonii a stabilitu".

Trump za touto větou žádný stát žádný stát nejmenoval. Zjevně však měl na mysli Rusko a Vladimira Putina. Už před volbami se vyslovoval pro spolupráci s Ruskem, zejména v boji proti teroristům.

A co nejvíc zajímalo Američany?

4. Vyhrňte si rukávy, budeme stavět

Prezident v kongresu připomněl svůj návrh na fond obnovy. Kromě vlády by do něj měli přispívat soukromníci. Celkem by se ve fondu měl shromáždit bilion dolarů (25,5 bilionu korun). Z této sumy by se do čtyř let modernizovaly dálnice, železnice, letiště i rozvodné sítě.

Projekt přirovnal Trump k programu prezidenta Dwighta Eisenhowera na výstavbu dálniční sítě.

"Utratili jsme obrovské množství peněz v zámoří, zatímco naše infrastruktura upadala. Amerika musí stavět své lidi na první místo," řekl prezident.

5. Pryč s Obamacare!

Trump požádal kongres, aby Obamovu reformu zdravotnictví Patient Protection and Affordable Care Act, zjednodušeně Obamacare, poslal na vrakoviště.

"Dnes večer vyzývám Kongres, aby zrušil a nahradil Obamacare systémem, který poskytne víc možností, sníží ceny a přitom poskytne lepší zdravotní péči," pravil prezident.

profimedia-0322864280 Trump řečníci před kongresmany | zdroj: Profimedia

6. Vojáci dostanou peníze, diplomaté padáka

"Chystáme se zvýšit rozpočet na obranu. A bude to jedno z největších zvýšení," upozornil vrchní velitel.

Už dříve Trump oznámil, že chce zvýšit rozpočet na obranu o 54 miliardy dolarů (1,377 bilionu korun).  Našinci se z této sumy patrně zatočí hlava. Tím spíš, že už teď Američané na obranu dávají ročně kolem 600 miliard dolarů (15,3 bilionu korun, tedy víc než trojnásobek ročního výkonu české ekonomiky.)

Pokud by kongresmani Trumpův obranný rozpočet schválili, dosáhl by čtyř procent hrubého domácího produktu, to je dvojnásobek podílu, ke kterému se před lety zavázaly země NATO. (Česko dává na obranu 1,1 procenta HDP.)

Trump přitom nechce vyššími náklady na zbrojení zvýšit deficit. Kde na to vezme? Chystá se seškrtat rozpočty federálních institucí a ministerstev. Největší zářez plánuje na ministerstvu zahraničí, jehož rozpočet (zahrnující rozvojovou pomoc) má být seškrtán o 37 procent. Obdobné škrty navrhne pro Agenturu na ochranu životního prostředí.

7. Nižší daně. Ale pro koho?

Republikánský prezident oznámil, že jeho vláda připravuje daňovou reformu. Měla by ulehčit Američanům, kteří se řadí do střední třídy, ale i korporacím, které platí v Americe 35procentní daň, nejvyšší ze zemí OECD.

"Bude to velké, velké snížení," ujistil Trump, aniž vyslovil konkrétní čísla.

Americký prezident s pořadovým číslem 45 také opakoval, že Amerika brzy na hranicích s Mexikem postaví zeď, přitvrdí v obchodu a zavede dovozní tarify, anebo daňově znevýhodní import, ve spolupráci s dalšími zeměmi porazí Islámský stát a zpřísní podmínky pro cestování do USA z rizikových států.

Prvnímu Trumpovu projevu před oběma komorami kongresu (přepis zde) republikánská většina opakovaně tleskala (i vestoje). Demokraté až na výjimky seděli bez hnutí, někteří kroutili hlavami, jiní se usmívali.

Poslanec Ted Lieu, který ve sněmovně zastupuje demokraty, se Trumpovým plánům podivil: "Prezident nemůže zvýšit výdaje na obranu, nalít peníze do infrastruktury, poskytnou lékařskou péči pro každého a k tomu snížit daně. Jako člen rozpočtového výboru vás mohu ujistit, že to nevychází, není to matematicky správně," řekl televizi CNN.

Lze tušit, že kongres do plánů Donalda Trumpa (zejména těch nejnákladnějších) výrazně zasáhne, byť v obou komorách mají většinu republikáni. A nebude to poprvé, kdy se uplatní zásada "prezident míní, kongres mění".

Zdroje:
Vlastní