Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Zemětřesení v Drahách a konec ministra Prachaře

Aktualizováno: Zemětřesení v Drahách a konec ministra Prachaře
Odvolaný ředitel Českých drah Daniel Kurucz | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

Antonín Prachař už není ministrem dopravy. Ještě v pondělí vyhodil generálního ředitele Českých drah Daniela Kurucze a nahradil ho Pavlem Krtkem. Kurucze přitom začátkem letošního roku sám uvedl do funkce. Ve středu chystal ministr na další rošádu, tentokrát ve vedení Drážní inspekce, ale skončil sám. Andreji Babišovi s dlouhodobě kritizovaným ministrem došla trpělivost.

Daniel Kurucz byl šéfem Českých drah jen devět měsíců; od letošního února. Byl už zástupcem Agrofertu: někdejšího manažera Babišovy Synthesie prosadil do čela ČD už Prachař jakožto nominant rovněž Babišova ANO. Kuruczův nástupce Pavel Krtek zas léta působil ve vedení státního Unipetrolu a také Agrobohemie, společného podniku státu a Babišova Agrofertu.

Úterní MF Dnes přinesla informaci, že ve středu se Prachař chystá sesadit i šéfa Drážní inspekce Romana Šiguta, na něhož nedávno poslal kontrolu. Hodlal jej okamžitě nahradit Oldřichem Mazánkem, kterého nedávno nechal odvolat z čela ČD Cargo.

Dodejme, že po letech, kdy v čele státního dopravce stál Petr Žaluda, se z Českých drah opět stává podnik, jehož šéfové se střídají jako figurky a orloji: již loni vyměnil letní ministr Zdeněk Žák Žaludu za Dalibora Zeleného, který Dráhy již kdysi vedl - a toho pak letos nahradil Kurucz.

Ani samotný post ministra dopravy není úplně stabilní funkce: Prachař je již devátým ministrem za posledních osm let; jen za Nečasovy vlády se vystřídali čtyři šéfové resortu. Úřad patří k nejvlivnějším hospodářským ministerstvům, po řádění takových es, jako byl véčkař Vít Bárta nebo již zmíněný Zemanovec Zdeněk Žák, je v řádném rozkladu; ale zklidnit se ho nedaří ani Prachařovi. Dlouho mu je dávána na vinu situace ve vedení Ředitelství silnic a dálnic, nyní ho zjevně více pálí dráhy.

Sám Prachař už byl dlouho na odstřel; veřejně ho kritizoval i stranický šéf Andrej Babiš. Poté, co v říjnu prohrál senátní volby, se stal ještě ohroženějším druhem. Před odchodem z ministerstva se ovšem zřejmě rozhodl rozpoutat ještě pořádný personální ohňostroj. Nakonec ho to ovšem nezachránilo a musí se z vlády poroučet.

Zdroje:
Vlastní