Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Zdravotnictví se Hegerovi zmítá v chaosu. Odboráři chtějí jeho hlavu

Zdravotnictví se Hegerovi zmítá v chaosu. Odboráři chtějí jeho hlavu
zdroj: Mediafax

Odboráři zastupující lékaře nekompromisně požadují rezignaci ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Zákony, které se na ministerstvu pod jeho vedením přijímají, považují odboráři za nekoncepční. Zdravotnictví prý díky Hegerovi upadá do stále hlubšího chaosu a ministr navíc není schopen zajistit slibované navýšení platů. Heger podobnou kritiku důrazně odmítá.

Není tak daleko doba, kdy byli odboráři ochotni označit ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) za jednoho z muže premiéra Petra Nečase (ODS), se kterým se dá mluvit. Teď už to ale neplatí. Výkonná rada odborového svazu zdravotnictví si se šéfem resortu vyměnila několik ostrých dopisů a v jednom z nich zcela otevřeně požadovala ministrovu rezignaci. Informuje o tom dnešní Právo.

Peníze vždy až na prvním místě

„Vámi chaoticky připravované právní předpisy nejsou dopředu promyšlené a jako celek působí destruktivně na celé zdravotnictví. Odbory viní vás osobně z rozvratu fungujícího systému a nedodržení slibu, kterým jste se zavázal vytvořit podmínky pro zvýšení platů a mezd zaměstnanců. České zdravotnictví se pod vaším vedením propadá do hluboké krize,“ stojí v dopise, pod kterým je podepsána předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

Odborářka na Hegerovu adresu říká, že prostřednictvím nových předpisů destruuje i ty složky zdravotnického systému, které dosud fungují, pracovníci ministerstva však podobné teze velmi důrazně odmítají. Samotný ministr v ostré reakci odvětil, že odboráři odmítají potřebné změny ve zdravotnictví, čímž podporují plýtvání a navíc požadují navýšení lékařských platů v tíživé ekonomické situaci státu, čímž fakticky poškozují zájmy pacientů.