Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zdravotnictví podle ČSSD: Více peněz doktorům. Ale odkud?

Zdravotnictví podle ČSSD: Více peněz doktorům. Ale odkud?
zdroj: tisková zpráva

ODS chce ve zdravotnictví konkurenci pojišťoven a dát lidem možnost rozhodovat o svých penězích. I ČSSD nabídne možnost připojistit se. Chce také neziskové nemocnice a přitom více peněz doktorům.

V sekretariátech největších politických stran se začínají rodit ekonomické plány do letošních voleb. V „pokrizovém“ roce 2010 sehrají hospodářské programy klíčovou roli. Server ParlamentniListy.cz připravil srovnání toho, kam chtějí ODS a ČSSD směřovat českou ekonomiku v oblasti zdravotnictví.

ODS: Omezit služby státu

Na začátku tohoto týdne představili občanští demokraté tým „Eso“ (Ekonomická skupina odborníků), který má straně pomoci s přípravou programu. Kterým směrem se návrhy této skupiny budou ubírat, naznačil serveru ParlamentniListy.cz člen Esa Petr Zahradník.

„Nejsem kompetentní mluvit za ODS, jsme nezávislý tým, který poskytuje objektivní zázemí. Ale ta sada opatření je jasná. Musíme se podívat na výdajovou stránku rozpočtu, identifikovat možné úspory a zamyslet se nad tím, zda je potřebný takový rejstřík služeb, který nyní poskytuje náš stát," vysvětlil ParlametnimListum.cz Zahradník.

Jako jednu z konkrétních oblastí, kde by mohl stát omezit svou účast, vidí Zahradník zdravotnictví. „Míra participace na krytí zdravotích služeb je v Česku jedna z nejnižších, ne-li nejnižší v Evropě. Pacient přitom neví, jaké jsou vlasně náklady na jeho péči," dodal ekonom.

Občanským demokratům přitom právě reforma zdravotnictví přivodila prohru v krajských volbách přede dvěma lety. Konkurenční ČSSD ovládla všech třináct krajů (s výjimkou Prahy) mimo jiné díky slibu, že pacientům bude vracet regulační poplatky za návštěvu ordinace, které byly prvním krokem reformy z dílny ODS.

Šetřit. Řekneme to natvrdo

Chystají se proto občanští demokraté nějak zmírnit svůj program, aby byly jejich návrhy tento rok pro voliče přijatelnější? „Naopak. Budeme mít v zásadě ta samá témata jako ve sněmovních volbách 2006 – nižší a jednoduché daně, úspory na sociálních dávkách, reforma zdravotnictví. A budeme to říkat ještě otevřeněji. Změnila se doba, změnila se situace. Krize a recese nás naučily, že by se věci měly lidem říkat otevřeně. Bude na nich, jestli budou preferovat prosperitu, nebo zadlužené výhody,“ řekl serveru ParlamentniListy.cz Martin Kocourek, ekonomický expert strany.

Spoluúčasti se strany bojí dotknout

Tomáš Julínek, bývalý ministr zdarvotnicví za ODS, který připravuje zdravotnickou část reformy programu občanských demokratů i letos, říká, že jeho plány se oproti roku 2006 příliš nezměnily: „Naše reforma, jakkoli neprošla, leží ve sněmovně dodnes. Jsou tam dobré zákony, které zdravotnictví potřebuje a musí je udělat každý. Ať už jde o konkurenci ve zdravotnicví, informovanost pacientů a možnost připlatit si za nadstandard,“ řekl serveru ParlamentniListy.cz Julínek.

Julínek odmítá, že pokud bude po volbách 2010 vládnout ODS, povinně se zvýší spoluúčast pacientů na zdravotnictví. „My jsme nikdy nenavrhovali tvrdou spoluúčast, jen se otevře dobrovolná možnost rozhodnout o tom, kam pacienti dají své peníze,“ říká Julínek.

ČSSD: Úspory na provozu

Pokud jde o zdravotnictví, ČSSD také předpokládá vznik dobrovolného připojištění, odmítá však zavedení tržních principů do zdravotnictví. „Provedeme racionalizaci systému s důrazem na jeho neziskovost. Ve světě není v tuto chvíli systém, který by bylo jednoduché následovat,“ říká Jan Mládek, exministr zemědělství a ekonomický odborník strany.

ČSSD vidí další problém českého zdravotnictví v tom, že doktoři po dokončení studií často odcházejí do zahraničí. „V tom máme specifický problém, to není udržitelný stav,“ řekl serveru ParlamentniListy.cz Mládek. Neupřesnil však, kde by ČSSD chtěla na vyšší platy doktorů vzít. „Systém dostane impuls z dobrovolného připojištění. A potom budeme hledat další metody,“ řekl pouze Mládek.

Zvyšování spoluúčasti pacientů na zdravotní péči ČSSD odmítá. „ODS zaváděla třicetikorunový poplatek, aby naučila lidi, že u lékaře se má platit. Lidé to pochopili a ve volbách jí to vrátili,“ říká Mládek. „Pokud jde o tržní hledisko: kdyby se ve zdravotnictví platilo všechno na dřevo, tak jako je to veterinárním lékařství, o problémech s penězmi by se nemluvilo. Ale mohlo by se stát to samé, co ve veterině. Když není na operaci psa, dostane injekci. A to u lidí přece nejde.“

„Budeme hledat cesty“

Při odmítání zdravotnických plánů ODS se Mládek obrací na příklad z USA: „V USA možná mají nejpokročilejší zdravotnicví na světě, ale je také strašně drahé a je celá řada lidí, které vůbec nepokrývá,“ říká Mládek.

Plánuje ČSSD nějak odpovědět na to, jak by se jeho strana chtěla vypořádat s rostoucími náklady zdravotnictví souvisejícími s tím, že česká populace stárne a zdarvotní péče je čím dál tím dražší? Mládek nechce být konkrétní: „V nastávajícím volebním období není situace dramatická, z dlouhodobějšího hlediska je to problém. Budeme hledat cesty,“ říká pouze.

www.parlamentnilisty.cz